Έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ή πώς η συνδικαλιστική δράση εξισώνεται με τις διώξεις και την κρατική βία κατά των δημοσιογράφων

Posted: Σεπτεμβρίου 29, 2011 in Αναδημοσίευση, Ανακοινώσεις Σωματείων / Εργατικών Συλλογικοτήτων / Πρωτοβουλιών
Άκρως υπονομευτική για τις βασικές και στοιχειώδεις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος είναι η πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελλάδα. Η διεθνής οργάνωση, δημοσιεύοντας την έκθεσή της με τα περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων και τις διώξεις με σκοπό τη φίμωση του Τύπου, αναφέρεται στην υπόθεση των απολύσεων στο TVXS του Στ. Κούλογλου, εξισώνοντας τη συνδικαλιστική δράση με την κρατική βία και τις τρομοκρατικές, εκφοβιστικές ενέργειες κατά των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.
Στην ιστοσελίδα μάλιστα της οργάνωσης (http://en.rsf.org/grece-could-the-crisis-help-media-14-09-2011,40986.html) δημοσιεύεται η αφίσα της συνέλευσής μας για τη συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε έξω από το TVXS για την ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου Α.Σ., αναρτημένη μαζί με το προλογικό σημείωμα της έκθεσης το οποίο περιγράφει το καθεστώς ανασφάλειας και τρομοκρατίας υπό το οποίο εργάζονται οι ρεπόρτερ στην Ελλάδα!
Στο κείμενο του σημειώματος συνδέεται με αυθαίρετο και προκλητικό τρόπο η διεκδίκηση για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στο μαγαζί του Κούλογλου με το γεγονός ότι πλέον στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι «το σκέφτονται δύο φορές πριν βγουν στον δρόμο» για ρεπορτάζ, καθώς καθημερινά δέχονται απειλές κατά της ζωής τους και γίνονται αντικείμενο δυσφημιστικών εκστρατειών και χλευαστικών συνθημάτων. Αμέσως μετά ακολουθεί η αναφορά στον Στ. Κούλογλου, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «θύμα μιας συκοφαντικής εκστρατείας με αφίσες». Αρκούντως υποτιμητικά μάλιστα παραθέτει εν συνεχεία τον λόγο αυτής της «εκστρατείας» σημειώνοντας με δόση ειρωνείας ότι το «έγκλημά του» ήταν ότι απέλυσε εργαζόμενους λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Στο σημείωμα δεν γίνεται φυσικά καμία αναφορά στους δημιουργούς της αφίσας, ότι πρόκειται δηλαδή για συνέλευση συναδέλφων εργαζομένων στα ΜΜΕ, ενώ οι συντάκτες του κειμένου δεν μπαίνουν καν στον κόπο, τηρώντας τις στοιχειώδεις δεοντολογικές αρχές, να μεταφράσουν την αφίσα, στην οποία αναδεικνύονται οι συνθήκες γαλέρας στο TVXS και το αίτημα για ανάκληση της απόλυσης.
Τα παράδοξα όμως δεν σταματούν εδώ. Στην έκθεση αναφέρεται ρητώς ότι η έρευνα των συντακτών διήρκεσε από τις 27 Ιουλίου ως τις 3 Αυγούστου. Ωστόσο, η έκδοση της αφίσας και η τοιχοκόλλησή της έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου! Στο κυρίως κείμενο, εξάλλου, της έκθεσης δεν υπάρχει καμία αναφορά στην υπόθεση του TVXS και απλώς περιγράφεται η εκδίωξη του Στ. Κούλογλου από την ΕΡΤ λόγω του ρεπορτάζ του για τη γενιά των 700 ευρώ. Αυτή τη γενιά δηλαδή που εκμεταλλεύεται με τον πιο χυδαίο τρόπο στο μαγαζί του, γεγονός το οποίο ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ από το τμήμα της έκθεσης που αναφέρεται στην τρομοκρατία των απολύσεων, της ανεργίας, των χαμηλών μισθών και της επισφάλειας στα ελληνικά ΜΜΕ, με τον ενδεικτικό τίτλο μάλιστα «οι δημοσιογράφοι δεν έχουν υπάρξει ποτέ άλλοτε τόσο οικονομικά ευάλωτοι»…
Εύλογα λοιπόν γεννιούνται ερωτήματα για τη χρονική αναντιστοιχία και τους σκοπούς της εκ των υστέρων ανάρτησης ή ακόμη για το αν οι συντάκτες της έκθεσης είναι διαφορετικοί από εκείνους του προλογικού σημειώματος. Τα συμπεράσματα, φυσικά, περί υπαγόρευσης από τον ίδιο τον Στ. Κούλογλου είναι αναπόφευκτα, και οι συντάκτες της έκθεσης είναι υπόλογοι και υποχρεωμένοι να απαντήσουν στους συναδέλφους τους. Όπως υπόλογη και εκτεθειμένη είναι και η ίδια η οργάνωση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, που ταυτίζει τη συνδικαλιστική δράση με τις βίαιες ενέργειες κατά των δημοσιογράφων, τσουβαλιάζοντας τις επιθέσεις των ΜΑΤ κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στις διαδηλώσεις, την υπόθεση του συναδέλφου Μ. Κυπραίου που έχασε την ακοή του από κρότου-λάμψης, την τρομοκρατία των ιδιοκτητών και την αυτολογοκρισία με τη συλλογική δράση για την υπεράσπιση των στοιχειωδών εργασιακών κεκτημένων, με τη συλλογική αντίσταση για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας. Και μόνο η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της οργάνωσης μιας αφίσας με εργατικές διεκδικήσεις δίπλα στις διώξεις και τις δολοφονίες ρεπόρτερ από τη Σομαλία μέχρι το Μεξικό γεννά επικίνδυνους συνειρμούς, γι’ αυτό απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η αφίσα από την ιστοσελίδα.
Όσο για τον Στ. Κούλογλου, η αντίδρασή του ήταν εφάμιλλη της διαδρομής του. Έσπευσε να δημοσιεύσει την έκθεση, τονίζοντας την αναφορά στο πρόσωπό του ως θύματος συκοφαντίας, χωρίς όμως να μεταφράσει το κομμάτι εκείνο του σημειώματος που αφορά τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησε όλη αυτή η «εκστρατεία», τις απολύσεις δηλαδή στο μαγαζί του. Μεταφράζει δηλαδή αυτολεξεί το σημείο που αναφέρει ότι: «Ο Στέλιος Κούλογλου, επί μακρόν το σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αποτελεί σήμερα το θύμα μιας συκοφαντικής καμπάνιας με πόστερ». Ωστόσο «ξεχνά» να μεταφράσει την αμέσως επόμενη πρόταση που αναφέρει: “His crime? Laying off staff at his Web TV station because it ran into financial problems – Το έγκλημά του; Απέλυσε εργαζόμενους από τον ιντερνετικό τηλεοπτικό σταθμό του λόγω οικονομικών προβλημάτων”. Χωρίς άλλο σχόλιο για τον ιδιοκτήτη του TVXS: Ξεδιαντροπιά Χωρίς Σύνορα!

(Η είδηση από το TVXS: http://alturl.com/pz2z6)

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s