ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ»=ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ+ΕΦΕΔΡΕΙΑ+ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Posted: Νοέμβριος 23, 2011 in Ανακοινώσεις Ταξικού Μετώπου

Τελικά έχουμε πρωθυπουργό!!! Η αγωνία εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο έλαβε τέλος. Πλέον μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Γιατί όπως λένε και οι δημοσκοπήσεις το 99,9 % έχει θετική γνώμη για τη νέα κυβέρνηση.

Μήπως όμως η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική; Ας το σκεφτούμε λίγο καλύτερα λοιπόν. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι το αποτέλεσμα τόσο των γεγονότων του τελευταίου δεκαήμερου του Οκτωβρίου όσο και της ανάγκης του συστήματος να οξύνει την επίθεσή του απέναντί μας.

Η 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Οκτώβρη απέδειξε πως το σύνολο των εργαζομένων δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχτεί το καθεστώς σκλαβιάς που του ετοιμάζουν και σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ανυπακοή που υπήρξε στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου δημιούργησαν τριγμούς σε ένα καθεστώς όπου κανένας θεσμός του δεν μπορεί να του δώσει νομιμοποίηση.

«Ξαφνικά» λοιπόν τέθηκε θέμα δημοψηφίσματος αρχικά για το αν θα γίνει αποδεκτή ή όχι η νέα δανειακή σύμβαση και μετά από απειλές των «εταίρων» και «συμμάχων» μας αν θα μείνει η χώρα στο ευρώ ή όχι. Τα ΜΜΕ πρόβαλλαν διαρκώς τις αντιδράσεις τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Από παντού άκουγες τι καταστροφή θα ήταν η έξοδός της Ελλάδας από την ΕΕ.  Η διασφάλιση της τήρησης των όρων της νέας συμφωνίας αποτέλεσε σημείο πλειοδοσίας για τα κόμματα, πλην της Αριστεράς, τα οποία όμως αφού ψέλλισαν δυο – τρεις κουβέντες, κρύφτηκαν, μη μπορώντας να πιστέψουν πως πλέον ο ρόλος τους γίνεται όχι απλά διακοσμητικός αλλά σχεδόν ανύπαρκτος. Ως αποτέλεσμα όλου αυτού του «πανικού» ήταν οι αγώνες που βρίσκονταν σε εξέλιξη όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς και η οργή που αυξάνεται διαρκώς να «εξαφανιστούν» από το προσκήνιο. Αφού οι διάφορες περσόνες της βουλής έπαιξαν για κάποιες μέρες το ρόλο τους, στο κακοπαιγμένο θεατράκι που είχε στηθεί, η τράπουλα ξαναμοιράστηκε, οι όποιες ενστάσεις είχαν διατυπωθεί, για προφανείς προεκλογικούς σκοπούς, άρθηκαν και δημιουργήθηκε ένα υβρίδιο κυβέρνησης

Πραξικοπηματικά, ακόμα και με όρους αστικής δημοκρατίας, η κυβέρνηση αυτοδιαλύθηκε για να δώσει τη θέση της σε ένα νέο σχηματισμό. Η οικονομική εξουσία με εκφραστές τους τραπεζίτες, θα συνεργαστούν, φανερά πλέον, με τους βασικους πυλώνες της πολιτικής εξουσίας και με το μακρύ χέρι του κράτους, τους φασίστες. Μέσα σε ένα καθεστώς υστερίας και τρομοκρατίας, επιχειρείται να καμφθούν οι αντιστάσεις και αφού δεν συναινούμε να υποταχθούμε. Ο εκβιασμός γίνεται πλέον όλο και πιο ξεκάθαρος, όλο και ωμός. Οι πολιτικές εξελίξεις επηρέασαν προφανώς και την εφαρμογή των σχεδιασμών του κράτους και των αφεντικών. Οι απολύσεις εργαζομένων, οι μειώσεις μισθών, η αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος και η εγκαθίδρυση μιας γενικής συνθήκης ανασφάλειας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας για λίγες μέρες μπήκαν στο συρτάρι. Πριν προχωρήσουν στα επόμενα βήματά τους έπρεπε να βρουν τον άνθρωπο που θα μπορούσε να υπερασπιστεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά τους. Από τη στιγμή που ορίστηκε η κυβέρνηση καπιταλιστικής σωτηρίας όλα μπήκαν ξανά σε κίνηση.

Όσον αφορά το Μετρό αλλά και τις συγκοινωνίες γενικότερα, υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει μια προσπάθεια, από την εργοδοσία και τα τσιράκια της, να επικρατήσει η άποψη πως δεν χρειάζεται να φοβόμαστε, «εμείς» θα είμαστε καλύτερα από τους «άλλους». Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει καθημερινά. Το καθεστώς της εφεδρείας είναι προ των πυλών, εμείς απλώς περιμένουμε να μας στείλουν το ειδοποιητήριο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το υπηρεσιακό που μας «ζητούσε» να δηλώσουμε με υπεύθυνη δήλωση τα χρόνια προϋπηρεσίας μας. Σπεύσανε πολλοί συνάδελφοι να στείλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις για τα ένσημά τους, παρόλο που όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πως αυτό είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της εφεδρείας. Το ενιαίο μισθολόγιο θα μας συμπεριλάβει, κι εμείς περιμένουμε να δούμε τους μισθούς μας να πετσοκόβονται κι άλλο. Σε αυτό το σημείο εντάσσονται άλλωστε και τα υπηρεσιακά σημειώματα που στάλθηκαν για συμπλήρωση των φακέλων των εργαζομένων, πάντα με στενά χρονικά όρια βεβαίως-βεβαίως. Το οργανόγραμμα ακόμα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, με την εργοδοσία να χρησιμοποιεί όποτε θέλει την απειλή ότι ορισμένες θέσεις εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.

Σε όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ηττοπάθειας που καλλιεργείται, ευθύνη έχουμε και εμείς. Έχουμε ευθύνη γιατί μπορούμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που πάνε να εφαρμόσουν πάνω μας, μπορούμε να καταργήσουμε τα μέτρα που μας έχουν επιβάλει, μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας αλλά δεν το κάνουμε. Για να γίνουν όλα αυτά είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε, να συλλογικοποιήσουμε των αγώνα μας και να τον οργανώσουμε όλοι μαζί. Η ανάθεση των αγώνων σε σωματεία, συντονιστικά, συνδικαλιστές κτλ. μπορεί να φαντάζει ως εύκολη λύση, έχει όμως κοντά ποδάρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απεργίες που κάναμε πριν δύο μήνες. Το σύνολο των εργαζομένων στις συγκοινωνίες βρισκόταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Το ποσοστό συμμετοχής κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόντουσαν ότι η απεργία είναι το όπλο μας και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε. Φτάσαμε λοιπόν στα μέσα Οκτώβρη, λίγο πριν τη 48ωρη απεργία και οι κινητοποιήσεις σταμάτησαν, χωρίς καμία αιτιολόγηση, χωρίς να έχουν δικαιωθεί οι αγώνες μας.

Δεν θα ασχοληθούμε αν ο τάδε συνδικαλιστής πούλησε τον αγώνα ή κάποιος άλλος προσπάθησε και δεν τα κατάφερε. Δεν θα ασχοληθούμε με το αν οι εργαζόμενοι στο ΤΡΑΜ, στην ΕΘΕΛ ή στο ΜΕΤΡΟ έκαναν πίσω. Αυτό που έχει σημασία να αναδειχτεί είναι ότι  όσο οι αγώνες αποφασίζονται και οργανώνονται από ορισμένους «παντογνώστες» και όχι από το σύνολο των εργαζομένων, όσο δεν φτιάχνουμε δομές όργάνωσης που θα προωθούν την επί ίσοις όροις συμμετοχή και τη συλλογική δράση, θα τρώμε τα μούτρα μας, θα απογοητευόμαστε και θα επικρατεί η ηττοπάθεια. Μόνο με τη συμμετοχή μας σε γενικές συνελεύσεις, με θέμα τον καθορισμό κινήσεων για το πώς θα αντισταθούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε την απαιτούμενη αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα για να κερδίσουμε. Μόνο αν δημιουργήσουμε ανοιχτές απεργιακές επιτροπές, συνελεύσεις στα αμαξοστάσια κτλ θα έχουμε τη βάση για αγώνα διαρκείας. Οι νόμοι και τα σχέδια κράτους και αφεντικών, ανατρέπονται αν παλέψουμε.  Ανατρέπονται με απεργίες, καταλήψεις σε χώρους δουλειάς, με διαδηλώσεις. Ανατρέπονται στα οδοφράγματα.

ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ,ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ

 

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ, ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ –  ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΛΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (ΣΕΠΟΛΙΑ)

 

Για όσους συναδέλφους επιθυμούν να βρεθούμε από κοντά

 και να συζητήσουμε, μπορούν να μας βρουν κάθε πέμπτη στις 12:00

 στο κυλικείο του αμαξοστασίου Σεπολίων.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

«ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ»

https://taxikometopo.wordpress.com/

taxikometopo@gmail.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s