ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗΣ, ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Posted: Ιανουαρίου 12, 2012 in Ανακοινώσεις Ταξικού Μετώπου

Μπήκαμε λοιπόν στο 2012. Το έτος που ο Νοστράδαμος, οι Μάγιας κλπ προφήτευσαν ότι θα έρθει η καταστροφή του κόσμου. Μια πρόβλεψη που καθώς το μέλλον μας γίνεται όλο και πιο δυσοίωνο αρχίζει να μην φαντάζει και τόσο εφιαλτική όσο θα περιμέναμε. Πέρα από την πλάκα όμως, η κατάσταση στους εργασιακούς μας χώρους, και όχι μόνο, φτάνει στο απροχώρητο. Πόσο ακόμα θα αντέξουμε να βλέπουμε τους μισθούς μας να μειώνονται; Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε τη διαρκή υποτίμηση της αξιοπρέπειάς μας από τα κάθε είδους αφεντικά και διευθυντικά στελέχη;

Στο Μετρό, η κατάσταση δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Οι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί κατά πολύ και θα συνεχίσουν να μειώνονται, διαψεύδοντας τα διάφορα παπαγαλάκια που προσπαθούσαν να μας πείσουν πως εμάς δεν μας αφορά είτε γιατί δεν είμαστε ΔΕΚΟ, είτε γιατί αφού απολύθηκαν οι συνάδελφοι το 2010 θα είναι κερδοφόρα η εταιρία, είτε γιατί αφορά κυρίως τους υψηλόμισθους και τι να πούν και οι κακόμοιροι οι διευθυντές που χάνουν τόσα λεφτά. Όσον αφορά τη διαρκή τρομοκρατία και υποτίμηση της αξιοπρέπειάς μας τα παραδείγματα είναι άφθονα. Ας θυμηθούμε την περίπτωση όπου επί Σπυράκου (ένας πρόεδρος που την έκανε νωρίς) δεκάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες σύρθηκαν σε συναντήσεις μαζί του χωρίς ουσιαστική υπεράσπιση από το σωματείο, και με το φόβητρο του οργανογράμματος καλέστηκαν να αποδεχθούν τη μετακίνησή τους σε άλλες θέσεις εργασίας. Μια πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι τώρα, όπου οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές ζητούν από συναδέλφους μας να κατέβουν στο σύστημα με μια ασαφή δικαιολογία του στυλ «δεν έχεις αντικείμενο εργασίας»; Τόσο καιρό δηλαδή είχανε και ξαφνικά το χάσανε;

Αν αυτά ακούγονται γενικόλογα, ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Όλοι μας θα έχουμε ακούσει το επιχείρημα του πλεονάζοντος διοικητικού προσωπικού. Ας μας εξηγήσει κάποιος πως γίνεται να περισσεύει προσωπικό όταν μέσα λιγότερο από δύο χρόνια έχουν αποχωρήσει πρώτα με τις απολύσεις, μετά με τις μετατάξεις και τώρα με την μετακίνηση προσωπικού στο σύστημα , πάνω από 200 άτομα; Υπάρχει πλεονάζων προσωπικό στο τμήμα προστίμων, όπου έφυγαν με μετάταξη 4 άτομα και όσοι έμειναν καλούνται να βγάλουν περισσότερη δουλειά από όση έβγαζαν πριν; Υπάρχει πλεονάζων προσωπικό στο τμήμα μισθοδοσίας, όταν οι συναδέλφισσες έχουν έρθει ακόμα και σε μέρα απεργίας, χωρίς να πληρωθούν, καθώς δεν προλαβαίνουν να βγάλουν εγκαίρως τη δουλεία;

Μία καραμέλα όπου πολύ συχνά χρησιμοποιούν τα μεγαλοστελέχη για να δικαιολογήσουν τις περικοπές, τις μετατάξεις, εφεδρείες κλπ μέτρα που παίρνουν εις βάρος μας είναι πως πρέπει η εταιρία να εξορθολογιστεί και να πάψει να λειτουργεί ως «ξέφραγο αμπέλι». Βέβαια είναι τουλάχιστον αστείο να χρησιμοποιούνε τέτοιες βαρύγδουπες εκφράσεις οι ίδιοι άνθρωποι που κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό με ποια κριτήρια γίνονται οι μετακινήσεις, οι αναβαθμίσεις κτλ. Οι ίδιοι άνθρωποι που τόσα χρόνια άφησαν να υπάρχει μια θολή κατάσταση χρησιμοποιώντας τις προσωπικές γνωριμίες για να προσλαμβάνουν, να αναβαθμίζουν ή να αφήνουν στάσιμους κάποιους ανθρώπους. Ας μας απαντήσουν λοιπόν όλοι αυτοί, μήπως αποτελεί μέρος του εξορθολογισμού η παρακράτηση των χρημάτων μας που προορίζονταν για την πληρωμή των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας (Cosmote) για να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν; Είναι μέρος της νομιμότητας που τόσο συχνά ευαγγελίζονται;  Ας το διαψεύσουν αν δεν ισχύει, εκτός κι αν θεωρούν πως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δεν είναι κάνα σοβαρό ποσό για να ασχοληθούν. Πόσο «εξορθολογιστικό» μπορεί να είναι η άρον-άρον μεταφορά της διεύθυνσης μελετών και εκπαίδευσης, καμιά 25αριά άτομα δηλαδή, στο αμαξοστάσιο του Ελαιώνα, ένα αμαξοστάσιο άδειο από κόσμο, χωρίς να έχουν προβλεφθεί τα μέτρα εκείνα που θα κάνουν τουλάχιστον ανθρώπινες τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας και σε μια περιοχή όπου η πρόσβαση στον χώρο εργασίας είναι από δύσκολη έως επικίνδυνη, κάτι που μπορεί να το βεβαιώσει και ο διευθυντής της υπηρεσίας, ύστερα από την επίθεση που δέχθηκε από τις αγέλες των σκύλων που ζουν στην περιοχή.

Ας περάσουμε τώρα στον κανονισμό εργασίας που μας έχουν παρουσιάσει και θα αποτελέσει τη βάση για την επιβολή άκρατης εργοδοτικής τρομοκρατίας και ανεξέλεγκτου διευθυντικού δικαιώματος. Διαβάζοντας τον τα συναισθήματα εναλλάσσονται από την οργή στην απορία και αντίστροφα. Γιατί από τη μία εξοργίζεσαι για το καθεστώς που θέλουν να επιβάλλουν και από την άλλη εκπλήσσεσαι από το θράσος τους να σου δείχνουν τόσο ξεδιάντροπα ότι δεν σε θεωρούν τίποτα περισσότερο από ένα αντικείμενο που αυτοί θα αποφασίσουν που θα το τοποθετήσουν και για πόσο καιρό θα το χρησιμοποιούν. Η ξεκάθαρη αναφορά στο δικαίωμα της εταιρίας να μας μετακινεί ανά περιόδους αλλά ακόμα και εντός της ημέρας σε διαφορετικές θέσεις το αποδεικνύει περίτρανα (Αρ.6 παρ. 1 και 3).

Το γεγονός πως αναφέρεται σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά και σε εποχιακό προσωπικό (Αρ. 1 παρ.1 και Αρ.4) σε συνδυασμό ότι τα 2/3 του κανονισμού αφορούν υποχρεώσεις των εργαζομένων και τις ποινές που θα μας επιβάλλονται δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως η εργασιακή ανασφάλεια είναι βασικός τους στόχος. Επίσης δεν είναι τυχαίο πως περιγράφει 34, ναι τριάντα τέσσερα, αδικήματα όπου επισείουν ποινή μέχρι και τέσσερις μήνες παύση από την εργασία. Η υποχρέωσή μας να δεχόμαστε έλεγχο ανά πάσα ώρα και στιγμή, να ρουφιανεύουμε όποτε μας ζητηθεί αλλά και να μην διαρρέουμε τις λαμογιές που θα γίνονται αποτελούν το προοίμιο της τρομοκρατίας που θα επακολουθήσει. (Αρ. 13)

Κάνοντας μια ανασκόπηση των διάφορων μέτρων που εφαρμόσανε για να μειώσουν το προσωπικό βλέπουμε πως οι μετατάξεις τελείωσαν και η εφεδρεία φτάνει στα όριά της, για να μην πούμε πως τελικά δεν εφαρμόστηκε επί της ουσίας. Αυτό σημαίνει πως το επόμενο μέτρο που θα επιλέξουν είναι οι απολύσεις. Όσο κι αν θέλουν να αποφύγουν τυχόν αναταράξεις που θα προκαλέσουν δεν φαντάζει μακρινό το σενάριο όπου πλέον η περικοπή δαπανών θα γίνεται με τον πλέον ριζικό τρόπο, την απόλυση. Όσο και αν αρνούμαστε να το δεχθούμε ως ενδεχόμενο η αλήθεια είναι πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να οργανωθούμε για να το αντιμετωπίσουμε.

Πέρα από την περιγραφή των κινήσεων από την πλευρά της εργοδοσίας υπάρχουν και οι αντιστάσεις από το δική μας μπάντα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι αυτοί που θέλουν να μας «σώσουν» στην ουσία θέλουν να μας διαλύσουν, θέλουν να ρημάξουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Τίποτα καλό δεν πρόκειται να βγει με την ανοχή και την δουλοπρέπεια. Μέσα από σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες της εργατικής τάξης μπορούμε να απαντήσουμε στον πόλεμό τους. Οι περιπτώσεις των Χαλυβουργών, οι οποίοι απεργούν για πάνω από δύο μήνες, των εργαζόμενων στα ΜΜΕ (Alter, Ελευθεροτυπία, Κέρδος κλπ) στα Alex PAk, στη ΛΟΥΚΙΣΑ και αλλού δείχνουν πως όταν είμαστε αποφασισμένοι και οργανωμένοι μπορούμε να αντισταθούμε και γιατί όχι και να κερδίσουμε.

            Όταν οι εργαζόμενοι αγωνίζονται φέρνουν σε δύσκολη θέση και τους κάθε λογής εργατοπατέρες καθώς αναγκάζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, στην προσπάθειά τους να μην χάσουν τον έλεγχο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παναττική απεργία που προκύρηξαν τα Εργατικά Κέντρα (Αθηνών, Ελευσίνας κλπ.) για τις 17 Γεναρη. Μια απεργία που πρέπει να τη στηρίξουμε γιατί δεν είναι μια «ντουφεκιά στον αέρα» αλλά έρχεται ως συνέπεια των αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη, μια απεργία που δεν έρχεται να επικυρώσει την ήττα αλλά να μας δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουμε τους απεργούς, να βγούμε στο δρόμο και να παλέψουμε όλοι μαζί γιατί το μέλλον μας θα είναι κοινό.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΓΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

 

ΑΔΙΑΛΑΚΤΕΣ – ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

 

ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΓΕΝΑΡΗ  –  ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 11:00

 

            ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

«ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ»

https://taxikometopo.wordpress.com/

taxikometopo@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s