Από το Δεκέμβρη του 2008 στο Φλεβάρη του 2012. Οι εξεγέρσεις γίνονται δεν είναι ουτοπία.

Posted: Φεβρουαρίου 17, 2012 in Ανακοινώσεις Ταξικού Μετώπου

«Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο,

η οργή του λαού,

κυλάει πάνω απ’ τα χωράφια,

ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,

ποιος, ποιος τη σταματάει…..»

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ – Μ. Δημητριάδη

Από το Δεκέμβρη του 2008 στο Φλεβάρη του 2012. Οι εξεγέρσεις γίνονται δεν είναι ουτοπία.

Την Κυριακή 12/2/12 εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα που πετσοκόβουν ακόμα περισσότερο τις ζωές μας. Μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα και να προετοιμάσουν το έδαφος για τα επόμενα. Για μία ακόμα φορά οι κατασταλτικοί μηχανισμοί (μπάτσοι, εισαγγελείς και ΜΜΕ) προσπάθησαν να αποτρέψουν την προσέλευση των διαδηλωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο 4 κεντρικών σταθμών του Μετρό, μια τακτική που εφαρμόζουν κατ’ επανάληψη από τον Ιούνη του 2011 και μετά, καθώς αποτελεί κομβικό σημείο στους σχεδιασμούς τους. Οι δρόμοι όμως πλημμύρησαν από κόσμο και αυτό τους ανάγκασε να προσπαθήσουν να απωθήσουν όσες και όσους είχαν βγει στους δρόμους χρησιμοποιώντας ότι πολεμοφόδιο διαθέτουν τα ΜΑΤ, βγάζοντας εισαγγελική απόφαση για απαγόρευση παρουσίας γύρω από τη Βουλή και με τα ΜΜΕ να αποκρύπτουν  ή/και να διαστρεβλώνουν τα διαδραματιζόμενα γεγονότα. Την Κυριακή όπως και τον Ιούνη του 2011 ο κόσμος δεν υποχωρούσε με τίποτα. Έφευγε κάποια διαστήματα να πάρει μια ανάσα και ξανά μπροστά. Άλλωστε έχουν καταλάβει όλοι πια ότι με παρελάσεις και «ειρηνικές» διαμαρτυρίες δεν γίνεται τίποτα. Η βία που δεχόμαστε καθημερινά, είτε μέσω της διάλυσης μισθών και συντάξεων, είτε με τις συνεχόμενες απολύσεις, είτε ακόμα και από την τρομοκρατία που δεχόμαστε από τα μέσα μαζικής προπαγάνδας θα λαμβάνει την απάντησή της.

Φυσικά από την μεριά τους όλα τα κομμάτια του συστήματος («συγκυβέρνηση», καθεστωτική αριστερά, ΜΜΕ, ευυπόληπτοι πολίτες) έπαιξαν πάλι το παραμυθάκι της «λεηλασίας», των «καταστροφών» και γενικά των κακών «κουκουλοφόρων» και της «καλής» αστυνομίας που προσπαθούσε να σώσει τις περιουσίες των πολιτών. Πέραν του γεγονότος ότι δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος που να μην φορούσε μάσκα ή τουλάχιστον να είχε κάποιο φουλάρι ή κασκόλ για να προστατευτεί από τα χημικά, οπότε εν γένει όλοι ήταν «κουκουλοφόροι» και πέραν του γεγονότος ότι η  πλειοψηφία  των κτηρίων που καταστράφηκαν ανήκαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, μαυραγορίτες κλπ, δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία για όσους αυτοκτονούν λόγω χρεών, κάνουν γαργάρα τις απολύσεις, τα κλεισίματα εργοστασίων και γενικότερα την επίθεση των αφεντικών εναντίων μας και προσπαθούν να μας πείσουν πως όλα ήταν σχέδιο κάποιων σκοτεινών κύκλων και όχι η οργή όλων μας για όσα βιώνουμε . Δεν ακούσαμε καμιά κλάψα για τους τόνους των χημικών που ρίχτηκαν στον κόσμο χωρίς καμιά πρόκληση από μεριάς τους. Δεν ακούσαμε καμιά συγνώμη για την διασπορά ψευδών ειδήσεων όπως αυτό που ακούστηκε για απεγκλώβιση εργαζόμενων από φλεγόμενο κατάστημα, κάτι που διαψεύστηκε ρητά και κατηγορηματικά από τους εκπροσώπους της πυροσβεστικής.

Η πραγματικότητα όμως δεν μπορεί να αλλαχθεί. Όσο και αν αλαλάζουν υστερικά για προβοκάτορες, για καταστροφές κτηρίων, για χαμένες θέσεις εργασίας, ξέρουν πολύ καλά ότι αργά ή γρήγορα η οργή του λαού θα τους σαρώσει

Για όλους αυτούς, προφανώς, δεν έχει καμία σημασία ότι τα δημοκρατικά προσωπεία πέφτουν το ένα μετά το άλλο, δεν έχει σημασία αν οι αποφάσεις που παίρνονται εντός κοινοβουλίου  υποθηκεύουν το μέλλον μας, δεν έχουν σημασία οι χιλιάδες άνεργοι, οι απασχολούμενοι με ψίχουλα, οι νεόπτωχοι. Όλα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα διότι κάηκε το νεοκλασικό κόσμημα της Αθήνας. Παρεμπιπτόντως όταν αντίστοιχα κοσμήματα γκρεμίζονταν για να δοθούν αντιπαροχή ήταν ανάπτυξη. Όλα αυτά αποκρύπτονται όταν αναφέρονται στα πλιάτσικα σε καταστήματα. Πόσοι από εμάς μπορούμε όμως να καταδικάσουμε τέτοιες πρακτικές όταν  σε λίγο καιρό θα είμαστε εμείς οι “καθώς πρέπει” που θα κάνουμε “πλιάτσικο” σε είδη πρώτης ανάγκης με την πρώτη ευκαιρία;

Όσον αφορά το νέο μνημόνιο τα πράγματα είναι απλά. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν, καλούνται να τα εφαρμόσουν το επόμενο διάστημα. Ήδη μας προετοιμάζουν για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσουν τον Ιούνη. Το γνωρίζουμε πλέον καλά πως όσο δεν εξεγειρόμαστε δεν πρόκειται να σταματήσουν. Το κόστος της εργατικής τάξης είναι ακόμα πολύ υψηλό για τα αφεντικά. Πρέπει να το μειώσουν κι άλλο. Επίσης είμαστε πάρα πολλοί που εργαζόμαστε οπότε πρέπει να μειωθούμε κι άλλο.  Οι αυταπάτες ότι κάποιοι θα τη γλιτώσουν καταρρέουν. Στο σκηνικό της γενικευμένης αμφισβήτησης κάποιοι προσπαθούν να φτιάξουν το κατάλληλο προφίλ μπας και επιπλεύσουν ως φελλοί. Για μια ακόμα φορά παίχτηκε το παραμυθάκι με τους «αντιρρησίες» βουλευτές, με αυτούς τους καημένους που δεν αντέχει η «συνείδησή» τους το βάρος όλων αυτών που συμβαίνουν γύρω τους, αλλά όχι σε αυτούς. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτά που ψηφίζουν τα κάνουν από «ανάγκη» και για να «σώσουν την πατρίδα» από την χρεωκοπία (λες και δεν είμαστε χρεωκοπημένοι ουσιαστικά και τυπικά…) δεν μπορούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Ο πόλεμος που μας έχουν κηρύξει κράτος και αφεντικά οξύνεται ακόμα περισσότερο. Η απάντηση που δώσαμε την Κυριακή δεν πρέπει να μείνει σε μια μέρα αλλά να αποκτήσει χαρακτηριστικά ολικής ρήξης με το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με λογικές αυτοοργάνωσης να δώσουμε την απάντηση τους. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, δεν έχουμε περιθώρια να σκεφτόμαστε συντεχνιακά και μόνο το τομάρι μας. Οι αγώνες που γίνονται στην Χαλυβουργία με πάνω από 100 μέρες απεργίας, στην Λουκίσσα, στο ALTER,στην 3Ε εκτυπωτική και αλλού δείχνουν πως οι εργατικοί αγώνες πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Από εδώ και πέρα όμως καλούμαστε να ακολουθήσουμε το δρόμο που μας έδειξε η Κυριακή. Το δρόμο της σύγκρουσης, της αδιάλλακτης στάσης και της αλληλεγγύης. Να μεταφέρουμε και στους χώρους δουλειάς μας το εξεγερσιακό πνεύμα των δρόμων της Αθήνας. Μόνο με την ολική ανατροπή του καπιταλισμού μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπως το ονειρευόμαστε.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στους ΧΩΡΟΥΣ του ΜΕΤΡΟ

« ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ »

https://taxikometopo.wordpress.com

taxikometopo@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s