Pizza Domino’s Καλλιθέας: ψυχολογική και σωματική βία σε εργαζόμενο ο οποίος “τόλμησε” να διεκδικήσει τα αυτονόητα.

Posted: Φεβρουαρίου 20, 2012 in Ανακοινώσεις Σωματείων / Εργατικών Συλλογικοτήτων / Πρωτοβουλιών

Πίσω από τις φανταχτερές διαφημίσεις, τις συνεχείς “προσφορές” και τα “λαμπερά” χαμόγελα των συντελεστών της πολυεθνικής Pizza Domino’s, κρύβονται εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν κάτεργο. Ελαστική εργασία και πληρωμή ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και όχι βάσει της σύμβασης εργασίας, πρόσθετη πολυεργασία εντελώς άσχετη με την ιδιότητα του εργαζομένου, άτυποι αλλά υποχρεωτικοί κανόνες ενδυμασίας, εμφάνισης και συμπεριφοράς και, σαν επιστέγασμα των παραπάνω, κανένα δικαίωμα στην αμφισβήτηση των επιβαλλόμενων συνθηκών ή τη διεκδίκηση καλύτερων. Με άλλα λόγια, για τη θέση του διανομέα, δουλεύεις όποτε έχει δουλειά και όποτε δεν έχει είτε κλείνεις βάρδια (ακόμα και στο 2ωρο εργασίας, ενώ έχεις υπογράψει 4-5ωρο), είτε κάνεις τη λάντζα του μαγαζιού, σκουπίζεις, σφουγγαρίζεις, κουβαλάς και τακτοποιείς τα εμπορεύματα, σηκώνεις τηλέφωνα, βάζεις τις πίτσες από το φούρνο στα κουτιά τους και, αν σου μείνει χρόνος, πας και καμιά παραγγελία. Επίσης, είσαι υποχρεωμένος να φοράς στολή εργασίας Domino’s (χωρίς φυσικά το αντίστοιχο επίδομα που προβλέπεται από τη νομοθεσία), να είσαι πάντα ξυρισμένος και να χαμογελάς στους πελάτες και, κυρίως, στο αφεντικό σου. Και αν δυσανασχετήσεις/διαμαρτυρηθείς για όλα τα παραπάνω, μαύρο φίδι που σε έφαγε…

Στο κατάστημα της Pizza Domino’s στην Καλλιθέα (franchise), οι παραπάνω συνθήκες δεν ισχύουν απλά αλλά στο πολλαπλάσιο, με αποτέλεσμα ένα πρωτόγνωρο καθεστώς καταναγκασμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Με ασφυκτικό και ασταμάτητο έλεγχο και παρεμβάσεις από τους ιδιοκτήτες του καταστήματος, με αμέτρητα χαρτάκια στα πιο απίθανα σημεία του μαγαζιού να σου υπενθυμίζουν τι είσαι υποχρεωμένος και τι απαγορεύεται να κάνεις (όπως πχ το να ανοίγεις τη θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο γιατί “ο εργοδότης σας δεν έχει να το πληρώσει”!!!!!), με το “καρότο” της εργασίας πολλές ώρες/Κυριακές/αργίες και το “μαστίγιο” των μειωμένων ωραρίων, με ασταμάτητες απολύσεις/προσλήψεις με την παραμικρή αφορμή και τον εκβιασμό της απόλυσης να “διαχέεται” μέσω προσωπικών συζητήσεων με τους εργαζόμενους, τα αφεντικά του μαγαζιού έχουν καταφέρει να επιβάλλουν την “εύρυθμη” λειτουργία και σιωπή στρατοπέδου, προς όφελος φυσικά της δικής τους τσέπης και εις βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Στις αρχές του 2012 ο, επί 2 χρόνια διανομέας στο κατάστημα της Καλλιθέας, Γ.Γ. ξεκαθαρίζει στα αφεντικά του καταστήματος ότι δεν πρόκειται να ξανακάνει λάντζα, καθαριότητα, κουβάλημα και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα άσχετη με τη θέση του και ότι απαιτεί να εργάζεται βάσει του συμβολαίου του και όχι λιγότερο ή ελαστικά ανάλογα με τις ορέξεις τους. Επίσης αρνείται να συνεχίσει να φοράει άλλο τη στολή της Domino’s και να διαφημίζει μια πολυεθνική επιχείρηση, εφόσον δεν υπέγραψε ποτέ για κάτι τέτοιο. Έκτοτε έχει ξεκινήσει ένας πρωτοφανής ψυχολογικός πόλεμος και ένα ασταμάτητο σπάσιμο νεύρων από την πλευρά των αφεντικών. Ενώ αυτός προσέρχεται κανονικά στη βάρδια του, του απαγορεύουν να πηγαίνει παραγγελίες (αυτό δηλαδή για το οποίο εχει προσληφθεί) και τον εξαναγκάζουν να μένει άπραγος για τον περισσότερο χρόνο απο τις 4 ώρες της βάρδιας του. Στο ερώτημά του γιατί συμβαίνει αυτό, του απαντάνε οτι δεν τον χρειάζονται προς το παρόν και “σε λίγο, σε λίγο”. Επίσης, στις 9/2/12 δέχτηκε απρόκλητη σωματική επίθεση εν ώρα εργασίας εντός του καταστήματος από το ένα αφεντικό, ο οποίος με σπρωξιές και τραβήγματα τον κόλλησε σε ένα τοίχο τραμπουκίζοντάς τον, παραληρώντας και επαναλαμβάνοντας: “ύψωσες τον τόνο της φωνής σου στη γυναίκα μου ρε?” (το άλλο αφεντικό). Φυσικά ο εργαζόμενος επέλεξε να μην απαντήσει σε αυτή την πρόκληση, κάτι που θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες συνέπειες για αυτόν. Ήδη η υπόθεση έχει καταγγελθεί στην επιθεώρηση εργασίας και στο σωματείο βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).

Όλα αυτά δείχνουν το μέγεθος της εκδικητικότητας των αφεντικών της Domino’s Καλλιθέας σε βάρος ενός εργαζομένου ο οποίος τόλμησε να θέσει κάποια ζητήματα στο κατάστημα και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στόχος τους να τον τσακίσουν ψυχολογικά και οικονομικά (ως γνωστόν, ο μισός μισθός του διανομέα προέρχεται από τα tips των πελατών) και να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση/οικειοθελή αποχώρηση, σε μια εποχή που η κρίση και η ανεργία δείχνουν τα δόντια τους και απειλούν κάθε εργαζόμενο, ενώ χαμογελούν στα αφεντικά και τις ορέξεις τους. Επίσης, να λειτουργήσουν παραδειγματικά για όποιον άλλο εργαζόμενο σκεφτεί στο μέλλον να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ως συνάδελφοι και εργάτες με αξιοπρέπεια και συνείδηση, ξεκαθαρίζουμε οτι η τρομοκρατία, η αυθαιρεσία και η ασυδοσία των αφεντικών δεν πρόκειται να βρει κανέναν εργάτη μόνο του. Στεκόμαστε δίπλα στον εργαζόμενο Γ.Γ. και απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα τα “καψόνια” και ο πόλεμος σε βάρος του.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Επιτροπή ντελίβερι

(κάθε Σάββατο 10:30, στο χώρο του σωματείου ΣΒΕΟΔ, Ομήρου Σκυλίτση 10, Εξάρχεια)

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Domino’s (dominosworkers.blogspot.com)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s