Ανακοίνωση της Ε . Τ . Α . Σ – Σ ΕΝΙΑΙΑ. ΤΑΞΙΚΗ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ

Posted: Μαρτίου 15, 2012 in Ανακοινώσεις Σωματείων / Εργατικών Συλλογικοτήτων / Πρωτοβουλιών

Ε . Τ . Α . Σ – Σ        Αθήνα  15.03. 2012                                                                                      ΕΝΙΑΙΑ. ΤΑΞΙΚΗ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ 

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ (Σ.Κ)  ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ             ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ Σ.Κ ΣΤΟΝ ΟΣΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ  ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Πριν από τρία χρόνια συγκροτήσαμε το συνδυασμό της Ενιαίας Ταξικής Ανεξάρτητης Συσπείρωσης Σταθμαρχών {Ε.Τ.Α.Σ-Σ} και συμμετείχαμε  στις εκλογές της Π.Ε.Σ.ΟΣΕ στις 12, 13- Μάη του 2009, καλώντας με την διακήρυξη μας όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιό μας, αλλά κυρίως, για να παλέψουμε μαζί με όλους τους σιδηροδρομικούς υπερβαίνοντας τη συντεχνιακή κλαδικίστικη λογική για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των συλλογικών μας κατακτήσεων και να ενδυναμώσουμε την προσπάθειά μας για τη διαμόρφωση των όρων μετάβασης από την κατακερματισμένη  γραφειοκρατική δομή οργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος των σιδηροδρομικών στην ενιαία οργανωτική δομή των αμεσοδημοκρατικών λειτουργιών.

Με πυξίδα τις αρχές του ενωτικού ταξικού πλαισίου της ιδρυτικής μας διακήρυξης συμμετείχαμε στους ενωτικούς μαζικούς εργατικούς αγώνες για την ανατροπή των  μνημονιακών  αντεργατικών πολιτικών και με αυτές τις αρχές θα πορευτούμε ενάντια στη λαίλαπα της νέας δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών νόμων που παραδίδουν τη δημόσια περιουσία της χώρας στους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους και καταστρέφουν τις ζωές μας.

Σε αντίθεση με το κλαδικίστικο παραλήρημα της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ της ΠΕΣΟΣΕ, που στις συνθήκες της ολομέτωπης αντεργατικής σταυροφορίας κατάργησης ιστορικών εργασιακών κατακτήσεων ακολουθούσε ακραία διασπαστική γραμμή και διαπραγματευόταν για τον εαυτό της την απόσπαση  ενός επιδόματος ή την καταβολή μισής ώρας υπερωριακής απασχόλησης, προτάξαμε τη γραμμή του ενωτικού ταξικού πλαισίου υπεράσπισης των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και υποστηρίξαμε με κάθε τρόπο την ανάγκη της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΚ των σιδηροδρομικών, μέσα από τη δημιουργία ενός ενιαίου συνδικάτου.

Η τρέχουσα περίοδος, που θα σφραγισθεί από την επέλαση της βαρβαρότητας, δεν συνηγορεί απλά υπέρ αυτής της άποψης αλλά επιβάλλει ενόψει της προαναγγελθείσας εφόδου του Ιουνίου την επιτάχυνση των διαδικασιών. Δεν μπορούμε με διασπασμένες δυνάμεις να αποκρούσουμε τη σαρωτική  επίθεση και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Χρειάζεται τώρα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να αφήσουμε τα κλουβιά της κλαδικίστικης περιχαράκωσης και να ενωθούμε  στις δύσκολες συνθήκες με όλους τους σιδηροδρομικούς.

Στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων προτείναμε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΣΟΣΕ στις 07.03.2012 τη σύγκληση ανοιχτής συνέλευσης των αντιπροσώπων με θέματα:

α) Τον απολογισμό της παρελθούσας τριετίας και τη συνολική αποτίμηση της πορείας του σωματείου της ΠΕΣΟΣΕ ως συνδικαλιστικής οντότητας και

Β)Τη συζήτηση της πρότασης, αντί της προκήρυξης των εκλογών, για την ανάληψη  πρωτοβουλιών οργάνωσης της μετάβασης από την κατακερματισμένη σημερινή  γραφειοκρατική οργανωτική δομή στη δομή της ενιαίας οργάνωσης των σιδηροδρομικών και των αμεσοδημοκρατικών λειτουργιών.

Για την απάντηση σε κάθε «κριτική » περί αοριστολογιών, αλλά κυρίως για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των σιδηροδρομικών, που έπρεπε τώρα να βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, καταθέτουμε τα βασικά στοιχεία της πρότασής μας για τον τρόπο συγκρότησης των οργάνων του ενιαίου συνδικάτου που καθορίζουν τη δομή του και συνδυάζουν την ενιαία έκφραση  με τις αμεσοδημοκρατικές λειτουργίες.

Κυρίαρχα όργανα του ενιαίου συνδικάτου σιδηροδρομικών πρέπει κατά τη γνώμη μας να είναι:

1. Οι Τοπικές ή Νομαρχιακές Συνελεύσεις, θεσμοθετημένες από τις καταστατικές διατάξεις, με τα αντίστοιχα τοπικά ή νομαρχιακά εργασιακά συμβούλια. Το πλήθος των συνελεύσεων και των μελών των αντίστοιχων συμβουλίων θα καθοριστούν ανάλογα με την αριθμητική δύναμη κάθε συνέλευσης. Οι συνελεύσεις θα γίνονται μια φορά το χρόνο στο διάστημα των μηνών Οκτωβρίου- Νοεμβρίου θα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους και θα εκλέγουν τα αντίστοιχα εργασιακά συμβούλια μονοετούς θητείας τα οποία θα υλοποιούν τις αποφάσεις των συνελεύσεων.

2. Η Πανσιδηροδρομική  Συνέλευση των Αντιπροσώπων, η οποία θα γίνεται ανά έτος το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, θα συγκροτείται από τα μέλη μονοετούς θητείας των τοπικών ή νομαρχιακών συμβουλίων και από τα μέλη τριετούς θητείας, τα οποία θα αναδεικνύονται κάθε τρία χρόνια από πανσιδηροδρομικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και θα είναι ίσα σε πλήθος με το 1/2 των μελών της Κεντρικής Διοίκησης.

3. Η Κεντρική Διοίκηση του ενιαίου συνδικάτου, η οποία θα υλοποιεί τις αποφάσεις της Πανσιδηροδρομικής  Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, θα αποτελείται κατά το 1/2 από  τα μέλη τριετούς θητείας και κατά το 1/2 + 1 από τα μέλη των τοπικών ή νομαρχιακών εργασιακών συμβουλίων, τα οποία θα εκλέγονται από την Πανσιδηροδρομική συνέλευση των αντιπροσώπων.

Τις θέσεις αυτές θα καταθέσουμε στη συνέλευση των αντιπροσώπων στις 22.03.2012 και θα καλέσουμε τους συναδέλφους να τις στηρίξουν, ώστε να θέσουμε ένα τέλος στην αναπαραγωγή χρεοκοπημένων καταστάσεων και να δημιουργήσουμε γεγονότα επιτάχυνσης των εξελίξεων.

Αν τα μέλη της απερχόμενης συνέλευσης των αντιπροσώπων επιμείνουν στις συνθήκες της γενικευμένης σαρωτικής επέλασης της βαρβαρότητας στη συνέχιση της ύπαρξης ενός πανελλαδικού σωματείου ειδικότητας, δύναμης 163 μελών με 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο, τότε ας αναλάβουν και τις ευθύνες της πλήρους απαξίωσης και του εκφυλισμού.

Εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Με την καθαρότητα που χαρακτηρίζει τη στάση μας και τις τοποθετήσεις μας δηλώνουμε ότι μετά τη συνέλευση των αντιπροσώπων θα αποχωρήσουμε από το σωματείο της ΠΕΣΟΣΕ και θα ενώσουμε τις προσπάθειές μας με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ. 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ

ΕΝΙΑΙΑΣ. ΤΑΞΙΚΗΣ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ- ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s