Πορεία εργατών στην Ανδαλουσία και κατάληψη ενός s/m Lidl

Posted: Σεπτεμβρίου 7, 2012 in Αναδημοσίευση, Διεθνή

αναδημοσίευση από : https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1420353

 

Περίπου στις 10 το πρωί ξεκίνησε  η πορεία που είχε καλεστεί από το Συνδικάτο Εργαζομένων της Ανδαλουσίας, από την πόλη Los Palacios προς τη γειτονική πόλη Dos Hermanas. Η πορεία καλέστηκε ενάντια στην άφιξη της Μέρκελ και στα μέτρα που παίρνει η ισπανική κυβέρνηση ενάντια στην κοινωνία και στην αρχή είχε περίπου 1000 διαδηλωτές ενώ 300 περίπου μπάτσοι την ακολουθούσαν πολύ στενά. Το ίδιο το συνδικάτο αναφέρει πώς η «συμμετοχή» στην πορεία των μπάτσων δεν ήταν για να προστατεύσουν τους διαδηλωτές, (μιας και μεγάλο μέρος της διαδήλωσης έγινε στην εθνική οδό) αλλά για να αποτρέψουν τις δράσεις των διαδηλωτών. Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, οι μπάτσοι δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην πορεία να καταδεικνύουν τους υπαίτιους της κρίσης.

Σε προηγούμενες παρόμοιες πορείες που είχαν γίνει, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καταλήψεις πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών όπως το Zara στην Γρανάδα, την τράπεζα Banesto στην Μάλαγα, ένα υποκατάστημα της πολυεθνικής ισπανικής τράπεζας BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) στην Ουλτέρα και στις 6 Σεπτέμβρη ένα σούπερμαρκετ της γερμανικής εταιρίας Lidl στην πόλη Dos Hermanas, διαμαρτυρόμενοι μ΄ αυτό τον τρόπο για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ισπανία που φέρνει μαζί της καινούριες περικοπές με αποτέλεσμα την εξαθλίωση της κοινωνίας.

Η απόσταση με τα πόδια από τις δύο αυτές πόλεις που έγινε η πορεία είναι πάνω από 3 ώρες και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη γύρω στις 12.20 το πρωί το Lidl είχε ήδη καταληφθεί χωρίς να το έχουν πάρει χαμπάρι οι μπάτσοι. Η κατάληψη δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι 1 ώρα αργότερα όταν η πορεία έμπαινε πια στην πόλη oπότε μπάτσοι και κανάλια έτρεξαν στο σούπερμάρκετ.

Οι διαδηλωτές θέλησαν να περάσουν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης αλλά οι τοπικές αρχές τους απέκλεισαν και δημιουργήθηκε ένταση. Παρόλα αυτά η  πορεία οδηγήθηκε με παρακάμψεις έξω από το κέντρο προσπαθώντας να μη γίνει αντιληπτή από τους κατοίκους. Ωστόσο ο κόσμος κατέβηκε μαζικά στο δρόμο για να υποδεχθεί την πορεία, τους 3000 πλέον διαδηλωτές που έφτασαν στην πόλη τους και όλοι μαζί συνέχισαν να διαδηλώνουν στην πόλη.

Λίγο αργότερα όταν ο κόσμος έφτασε στο δημοτικό γήπεδο για να ξεκουραστεί κάποιοι από τους διαδηλωτές  πήγαν στο Lidl για να σταθούν αλληλέγγυοι σε 8 συλληφθέντες καταληψίες του σούπερμάρκετ, που λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι με τις κατηγορίες της απείθειας και φθοράς δημόσιας περιουσίας.

Η παραπάνω πορεία είναι η έκτη διαδήλωση που έγινε στα πλαίσια του καλέσματος διαμαρτυρίας αριστερών συνδικάτων και σωματείων ενάντια στην οικονομική «κρίση» και στα μέτρα, απαιτώντας τα χρέη των τραπεζών να μην τα πληρώσει ο λαός. Οι κινητοποιήσεις αυτές που ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου, πήραν το όνομα Andalucía en Pie και στη διάρκειά τους έχουν γίνει διάφορες ακτιβίστικες δράσεις όπως καταλήψεις τραπεζών και απαλλοτριώσεις σούπερμαρκετ. H επόμενη πορεία στις 7 Σεπτέμβρη, ξεκινάει από την πόλη Dos Hermanas προς την Bellavista για να καταλήξει στην Sevilla.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s