Τελευταία νέα από τον αγώνα των εργαζομένων στo ΙΚΕΑ Αιγάλεω

Posted: Νοέμβριος 22, 2012 in Αναδημοσίευση, Παρεμβάσεις Σωματείων / Εργατικών Συλλογικοτήτων

αναδημοσίευση από : http://sinialo.espiv.net/?p=9412

Aπό πολύ νωρίς το πρωί (6:00πμ) οι εργαζόμενοι του ικέα απεργούν βρισκόμενοι έξω από την κεντρική είσοδο του καταστήματος, μαζί τους βρίσκονται αλληλέγγυοι από τις κοντινές περιοχές καθώς και εκπρόσωποι άλλων σωματείων. Ελάχιστοι απ’αυτούς εργάζονται υπό το φόβο του ενδεχομένου ότι η απεργία για την συγκεκριμένη μέρα μπορεί να κυρηχθεί παράνομη -κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει μιας και το κλαδικό σωματείο έχει ήδη κινητοποιηθεί αναλόγως-. Η σύγχυση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το σωματείο εργαζομένων του ικέα δεν έχει κυρήξει απεργία, αλλά στάση εργασίας. Η διοίκηση απειλεί με απολύσεις όσους αντιστέκονται να υπογράψουν την ατομική σύμβαση, την οποία προσπαθεί να πλασάρει “ομαλά” με υποσχέσεις του τύπου ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2013, υποσχέσεις που δεν κατοχυρώνουν, φυσικά, τους εργαζομένους με κανέναν τρόπο. Το κατάστημα υπολειτουργεί, το εστιατόριο είναι κλειστό, ενώ στον εκθεσιακό χώρο του καταστήματος δεν βρίσκεται κανένας εργαζόμενος, λειτουργούν ελάχιστα ταμεία με την ενίσχυση του πιο υψηλά ιστάμενου προσωπικού, δλδ όσων δουλεύουν στα γραφεία. Η διοίκηση επιμένει και ως έσχατη απαξίωση της απεργιακής κινητοποιήσης των εργαζομένων χρησιμοποιεί την απειλή ότι θα φέρει εργαζομένους από το κατάστημα στα Σπάτα, προκειμένου να λειτουργήσει το κατάστημε σε κανονικούς ρυθμούς, οι εργαζόμενοι από τα Σπάτα αρνούνται στεκόμενοι αλληλέγγυα στους συναδέλφους τους. Πελάτες προσελκύουν το κατάστημα, κάποιοι από αυτούς αφού ενημερώνονται για την κατάσταση από τους απεργούς αποχωρούν, ενώ αρκετοί υπομένουν την ταλαιπωρία της υπολειτουργίας του καταστήματος (20 άτομα ουρά σε κάθε ένα από τα ταμεία σε λειτουργία), για να αγοράσουν το ραφάκι τους!
Αργά το απόγευμα καταφτάνουν στο κατάστημα όλα τα μεγάλα κεφάλια των ικέα και επιδιώκουν να μιλήσουν με τους εργαζόμενους. Κανένας από τους απεργούς δεν καταδέχεται να συνδιαλαγεί με το διευθυντή της εταιρίας. Ήδη 52 από τους 380 εργαζομένους έχουν υπογράψει τη σύμβαση.
Για σήμερα, Πέμπτη 22 νοέμβρη το σωματείο του ικέα καλεί στάση εργασίας 5-9 και 48 απεργία (παρασκευή και σάββατο). Το κλαδικό σωματείο καλεί απεργία από σήμερα.

Advertisements
Σχόλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s