Για την εισβολή της αστυνομίας στην Πρυτανεία

Posted: Απρίλιος 30, 2013 in Ανακοινώσεις Σωματείων / Εργατικών Συλλογικοτήτων / Πρωτοβουλιών

Την Τετάρτη 24/4 η αστυνομία εισέβαλε στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και προχώρησε σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση των δυνάμεων καταστολής γύρω από το Πανεπιστήμιο.

Από το πρωί βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση (παρά την «έγκυρη» πληροφόρηση από τα ΜΜΕ περί δήθεν κατάληψης του κτιρίου) έξω από την Πρυτανεία. Είχε αναρτηθεί πανό και μοιράζονταν προκηρύξεις ενάντια στην επιχείρηση φίμωσης των ελεύθερων, κινηματικών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας Ρ/Σ 98FM και Athens Indymedia, επιχείρηση που, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας επιβολής ενός καθεστώτος απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης, στοχεύει στο να μην αναπτύσσεται καμιά αντίσταση.

Μετά την περικύκλωση της περιοχής και τη σύλληψη (εκτός πανεπιστημίου, πολλών σε μεγάλη απόσταση από αυτό) 70 ατόμων, μεταξύ των οποίων και πολλών φοιτητών του ΕΚΠΑ και άλλων ΑΕΙ-ΤΕΙ της Αθήνας (ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ), το κτίριο της Πρυτανείας τέθηκε σε καθεστώς «κατοχής» από τις δυνάμεις της αστυνομίας: ΜΑΤ, βαθμοφόροι, αστυνομικοί με πολιτικά κυκλοφορούσαν μέσα στο κτίριο και τον προαύλιο χώρο, άνδρες με γάντια και μάσκες λάμβαναν αποτυπώματα και DNA από το χώρο του πανεπιστημίου, ενώ έξω από το Ίδρυμα είχαν εγκατασταθεί διμοιρίες ΜΑΤ.

Η λειτουργία του Ιδρύματος παρακωλύθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, με την αναστολή παροχής υπηρεσιών στο κτίριο, που ερημώθηκε: οι εργαζόμενοι «περιορίστηκαν» αναγκαστικά, κανείς δεν πλησίαζε για να εξυπηρετηθεί. Εκ μέρους της Διοίκησης, επισήμως δεν παρίστατο κανένας, ούτε καν για λόγους τυπικής παρακολούθησης των ενεργειών της αστυνομίας (θεμελιώδες δικαίωμα σε κάθε έρευνα των ιδιοκτητών/χρηστών οποιουδήποτε χώρου. Τι θα συνέβαινε π.χ. αν οι αστυνομικές δυνάμεις έστηναν ένα σκηνικό «φθορών» εναντίον των συλληφθέντων;).

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίστηκε και τις επόμενες δύο μέρες: εσωτερικές πόρτες κλειδωμένες, το κτίριο κλειστό το απόγευμα, η Νομική επίσης κλειστή (για μια ακόμη φορά- παντελώς αναίτια), όπως και άλλα κτίρια του κέντρου.

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην Πρυτανεία. Αποτελεί μια ακόμα ενέργεια κρατικού αυταρχισμού. Στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα διαμαρτυρίας, διεκδίκησης και αντίστασης όλων μας. Είναι έκφραση μιας κυβερνητικής τακτικής που, για να επιβάλλει πολιτικές λεηλασίας, κατάργησης δικαιωμάτων, διάλυσης δημοσίων υπηρεσιών και του Πανεπιστημίου καταφεύγει σε πρακτικές αντιδημοκρατικές, ακραίου αυταρχισμού.

Το Πανεπιστήμιο οδηγείται σε κατάρρευση και διάλυση. Ταυτόχρονα επιδιώκεται να μεταλλαχθεί σε ένα αυταρχικό μόρφωμα.

Όλοι μαζί, εργαζόμενοι, φοιτητές και διδάσκοντες, να αποκρούσουμε τις μεθοδεύσεις και τις πολιτικές τους. Να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη διαμαρτυρία και τη διεκδίκηση. Το δικαίωμά μας στη ζωή.

 

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΩΝ ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ – ΔΙΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ

 

ΥΓ. Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο, στην ανακοίνωσή του, έσπευσε να ενστερνιστεί το πρόσχημα που ένα κράτος βίας και αυταρχισμού χρησιμοποίησε για την εισβολή, τη συμβολική πράξη έκφρασης φρονήματος, την αντικατάσταση της ελληνικής σημαίας από τη μαυροκόκκινη: Πότε «εξέφρασε τον αποτροπιασμό» τουγια στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν το Ίδρυμα του οποίου ηγείται, όπως:

  1. Τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης & το κούρεμα των αποθεματικώντου ΕΚΠΑ;
  2. Την απόπειρα συγχώνευσης Τμημάτων της Φιλοσοφικής (σχέδιο Αθηνά) και την απαξίωση των ανθρωπιστικών σπουδών που δε συνδέονται άμεσα με την κερδοφορία του κεφαλαίου;
  3. Την κατάσταση (που τα μέλη του γνωρίζουν καθώς οι σχετικές εκκλήσεις γίνονται δημόσια) που επιβάλει στους εργαζόμενους του ΕΚΠΑ να αναζητούν αναλώσιμα από άλλες υπηρεσίες;
  4. Τη μη καταβολή δεδουλευμένων πολλών μηνών (ενός πενιχρού μισθού) σε εργαζόμενες στον καθαρισμό του ΕΚΠΑ και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπιζαν;

 

Η ανακοίνωση της 26ης Απριλίου δεν αποτελεί παρά μια εικόνα από το μέλλον: όσοιονειρεύονται πανεπιστήμια «υγειονομικές ζώνες»,  δε θα καταδικάσουν την εισβολή της αστυνομίας στο Ίδρυμα. Όσοι ονειρεύονται πανεπιστήμια με «ιδίους» πόρους στα οποία θα «αλωνίζει» το κεφάλαιο, δε θα εναντιωθούν στην ιδιωτικοποίησή τους. Όσοιεπικαλούνται το «εθνικό συμφέρον» για να επιβάλλουν την πιο ακραία ταξική εκμετάλλευση, δε θα διστάσουν να παραβιάσουν το πανεπιστημιακό άσυλο και να λογοκρίνουν όσους αγωνίζονται.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Κείμενο προσαχθέντων:

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1467333

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s