Τι είναι το Ταξικό Μέτωπο

Posted: Σεπτεμβρίου 26, 2013 in Ανακοινώσεις Ταξικού Μετώπου

Εδώ και τρία χρόνια παρεμβαίνουμε με το λόγο και τη δράση μας τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Παρότι ο χαρακτήρας του σχήματος  δεν έχει αλλάξει κρίνουμε πως χρειάζεται να επανατοποθετηθούμε σχετικά με το ποιοί είμαστε ως σχήμα. Από τη μία η αλλαγή προσώπων καθιστά σημαντικό να επικαιροποιηθεί όχι μόνο προς τα έξω αλλά και στο εσωτερικό μας τι είναι το Ταξικό Μέτωπο, πως λειτουργεί και που στοχεύει. Από την άλλη είναι πάντα επίκαιρο και χρήσιμο για εμάς να θέτουμε στην κρίση των συναδέλφων τα προτάγματα και τη δράση μας.

Είμαστε λοιπόν, μια ομάδα εργαζομένων με σημείο αναφοράς πως εργαζόμαστε στους χώρους των συγκοινωνιών. Αρχικά μπορεί να ξεκινήσαμε με αναφορά το Μετρό, πλέον όμως και με τις θέσεις εργασίας μας να έχουν αλλάξει αρκετά, η στόχευσή μας διευρύνεται και πλέον επιδιώκουμε να αποτελέσει το Ταξικό Μέτωπο μια πρωτοβουλία που θα συσπειρώνει εργαζόμενους από όλο το φάσμα των συγκοινωνιών. Αυτό που μας ένωσε και συνεχίζει να μας ενώνει είναι το γεγονός πως πέρα από τη συναδελφική ή προσωπική μας σχέση, συμμετέχουμε από κοινού στους καθημερινούς κοινωνικούς – ταξικούς αγώνες. Μια συνθήκη που μας επέτρεψε να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς και να αντιληφθούμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ πιο σημαντικά από αυτά που μας χωρίζουν. Είμαστε λοιπόν μια ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στους ΧΩΡΟΥΣ των ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Το ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είναι ένα σχήμα που μέσω αυτού εκφράζονται οι ανησυχίες, οι γνώμες και οι προτάσεις ατόμων, που μπορεί να μην έχουμε κοινή ιδεολογική αφετηρία έχουμε όμως κοινή αντίληψη για το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες ζωής μας αλλά και τι θέση παίρνουμε στα στρατόπεδα του ταξικού πολέμου.

Κινητοποιούμαστε από την ταξική μας συνείδηση και από αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα, η αλληλεγγύη για μια κοινωνία όπου στόχο έχει το ευ ζην για όλους και όχι μια απλή επιβίωση αποξενωμένων από την ίδια την φύση τους ανθρώπων, για μια κοινωνία όπου το άτομο δεν θα καταδυναστεύεται από αυταρχικούς θεσμούς όπως το κράτος, δεν θα γίνεται σκλάβος των ίδιων των δημιουργημάτων του όπως το χρήμα, αλλά η συμβίωση, η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια θα δημιουργούν ένα θεμέλιο κατάλληλο για την ποιοτική εξέλιξη του ανθρώπου, σε μια κοινωνία όπου η ελευθερία θα αποτελεί προϋπόθεση της ισότητας και η ισότητα προϋπόθεση της ελευθερίας.

Στόχος μας είναι να είμαστε συνεπείς πρώτα από όλα απέναντι στους εαυτούς μας και στις ιδέες μας. Η δομή και η λειτουργία της πρωτοβουλίας μας είναι οριζόντια και αντιιεραρχική οι αποφάσεις λαμβάνονται όχι με ομοφωνία ή πλειοψηφία αλλά με όρους συνδιαμόρφωσης και συναίνεσης, ποτέ κανείς δεν αποφασίζει μόνος του ενώ οι ευθύνες βαρύνουν όλους εξίσου. Προσπαθούμε μέσα από τις ανακοινώσεις να αναδείξουμε ζητήματα τα οποία θάβονται και να αφυπνίσουμε συναδέλφους, να δείξουμε ότι υπάρχουν και άλλες αναγνώσεις αλλά και προοπτικές της κατάστασης. Συμμετέχουμε σε σχήματα με άλλες πρωτοβουλίες και σωματεία βάσης για ένα συνδικαλισμό μαχητικό από τα κάτω που εκφράζει πραγματικά τις ανάγκες των εργαζόμενων και όχι μια ελίτ συνδικαλιστική- κομματική. Δεν θεωρούμε ότι κατέχουμε κάποιο είδος ανώτερης γνώσης, δεν θεωρούμε ότι είναι αλάνθαστη η δράση και η πρακτική μας και πως όλοι θα έπρεπε να την υιοθετήσουν, αντίθετα πιστεύουμε ότι η συμβίωση και η συνεργασία διαφορετικών ομάδων και πρωτοβουλιών είναι ιδιαίτερα γόνιμη εάν γίνεται με ειλικρινείς όρους συνεργασίας και ελευθερίας. Ακόμα και αν σε μερικούς η δράση μας δε λέει πολλά, εντούτοις αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μέσω αυτής τόσο να προπαγανδίσουμε όσο και να εφαρ­μόζουμε στην πράξη τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές μας, απορρίπτοντας την ίδια στιγμή τις καπιταλιστι­κές αξίες του ανταγωνισμού και της επικράτησης του ισχυρότερου, αυτής της δήθεν αξιοκρατίας του καπιταλισμού. Όπως ασκούμε κριτική έτσι και την δεχόμαστε, αρκεί να είναι συγκεκριμένη, χωρίς υπονο­ούμενα, ενυπόγραφα ή μη. Θεωρούμε ότι ο συνδικαλισμός της διαμεσο­λάβησης πνέει τα λοίσθια και όσα προνόμια του είχαν παραχωρήσει κεφάλαιο και κράτος, τώρα τα παίρνουν πίσω καθώς έχουν εξαπολύσει απέναντι στην εργατική τάξη μια εξαιρετικά βίαιη επίθεση. Την συνδιαλλαγή και τα παζάρια μεταξύ κεφαλαίου και διαμεσολαβητικού συνδικαλισμού πλέον έχει αντικαταστήσει η βία ενός αστυνομικού κράτους και όσο δεν ριζοσπαστικοποιείται ο εργατικός συνδικαλισμός η απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε θα φαντάζει ανέφικτη. Η γρα­φει­οκρατική οργάνωση και η λογική της ανάθεσης όλων των κινήσεων, πολλές φο­ρές άνευ όρων, στους συνδικαλιστές όχι μόνο αποτελούν παράγοντες περιορισμού της εργατικής δυναμικής αλλά πλέον και σε εποχή γενικευμένης κρίσης του συστήματος, αποδεικνύονται εξαιρετικά ανεπαρκείς.

Για αυτό και εμείς προτάσσουμε την πραγματοποίηση τακτικών Γενικών Συνελεύσεων με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του ρόλου τους. Μόνο μέσα από διαδικασίες ανοιχτές και αντιεραρχικές όπως, μπορεί να είναι μια Γενική Συνέλευση θα ενισχυθούν η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη, όροι απαραίτητοι για να μπορέσουμε να αγωνι­στούμε στις δύσκολες εποχές που έρχονται.

Είναι σαφές λοιπόν πως  οι υπάρχοντες θεσμοί δεν μας εκφράζουν. Στεκόμαστε ενάντια στις πρακτικές που ακολουθούν οι εργατοπατέρες, στις γραφειοκρατικές δομές και στην ανάθεση των αναγκών μας. Για αυτούς ακριβώς τους λό­γους δεν μας απασχολεί η συμμετοχή μας στις εκλογές για Δ.Σ. καθώς θεωρούμε πως η σύγ­κρουση με κράτος και αφεντικά μπορεί να αποκτήσει προοπτική νίκης μόνο όταν ο αγώνας είναι οργανωμένος από τα κάτω με τη συμμετοχή του συνόλου των εργατών και με κύρια χαρακτη­ριστικά την αυτοοργανωμένη και αδιαμεσολάβη­τη δράση. Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε απέναντι και χωρίς καμία διάθεση διαλόγου και συνδιαλλαγής με κάθε έναν στην ιεραρχία της εταιρίας που σαν ρόλο έχει την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Προσπαθούμε πέρα από τις ανακοινώσεις μας είτε με παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας είτε με τη συμμετοχή μας σε συγκεντρώσεις και πορείες να εφαρμόσουμε στην πράξη τις απόψεις μας σχετικά με την ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης των αγώνων. Τασσόμαστε εχθρικά, με κάθε δυνατό τρόπο σε λογικές διαχωρισμού (π.χ. ντόπιοι και ξένοι εργάτες, ιδιωτικοί – δημόσιοι υπάλληλοι), οι οποίοι χρησιμοποιούνται από την κυρίαρχη τάξη προκειμένου να μας εκμεταλλεύεται ακόμα περισσότερο. Τέτοιου είδους λογικές όχι μόνο οδηγούν σε αδιέξοδο τους επιμέρους αγώνες που δίνονται ή θα δοθούν, αλλά εγκλωβίζουν επίσης και την προοπτική να ξεπεραστούν ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και η κοινωνική ιεραρχία. Επιπλέον και με δεδομένες τις δυνατότητες μας  επιδι­ώκουμε να αποτελούμε μια ζωντανή πρωτοβουλία, ένα αγκάθι απέναντι τόσο στην εργοδοσία όσο και στον γραφειοκρατικό-διαμεσολαβητικό συνδικαλισμό αλλά και να τσιγκλάμε μια, νωθρή μερικές φορές, βάση εργαζομένων που δεν συνειδητοποιεί την δύναμη της. Σε μια περίοδο όπου ο ταξικός πόλεμος κλιμακώνεται επιδιώκουμε να συνδέσουμε κάθε «μερική» εργατική διεκδίκηση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντεπίθεσης απέναντι στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Δεν περιμένουμε κανέναν ηγέτη ή επαναστατική πρωτοπορία να μας οργανώσει αυτοοργανωνόμαστε, συνεργαζόμαστε, καλλιεργούμε την ταξική μας συνείδηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s