ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ – ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΒΑΣΗΣ

Posted: Ιουνίου 4, 2015 in Ανακοινώσεις Ταξικού Μετώπου

Η κατάσταση που διαμορφώνεται όσον αφορά τα σωματειακά ζητήματα γίνεται όλο και χειρότερη. Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό τον κίνδυνο να μετατραπούν τα σωματεία σε «φιλολογικές λέσχες» που θα ασχολούνται είτε με δευτερεύοντα ζητήματα (τύπου προσφορές για κινητή τηλεφωνία) είτε θα καλύπτουν τα κενά που αφήνουν κράτος και διοίκηση (τύπου νομική προστασία κλπ). Αυτή είναι η κατεύθυνση του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού όποια κι αν είναι η πολιτική διαχείριση.

Διαπιστώνουμε πως η τωρινή πολιτική διαχείριση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί να αφομοιώσει διάφορες κινήσεις προσπαθώντας να τις παρουσιάσει ως υποστηρικτικές στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρωτομαγιάς όπου στην πλατεία Κλαθμώνος βρισκόταν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ορισμένους υπουργούς και αρκετούς δημοσιογράφους όπου προσπαθούσαν να μετατρέψουν την εργατική πρωτομαγιά σε συγκέντρωση υποστήριξης της κυβέρνησης.

Οι προσπάθειές τους όμως θεωρούμε πως απέτυχαν. Είναι σημαντικό και σίγουρα θετικό πως στη συγκεκριμένη περίοδο αρκετές χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Αποτελεί διακύβευμα η ξεκάθαρη θέση των εργαζομένων ενάντια στους σχεδιασμούς κράτους και αφεντικών. Ειδικά τώρα που η «αριστερή» διαχείριση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους εκμεταλλευόμενους από τα πραγματικά τους προβλήματα. Εμείς από την πλευρά μας βγάλαμε κάλεσμα και κατεβήκαμε στο δρόμο. Για εμάς η συμπόρευση μαζί με σωματεία βάσης και εργατικές συλλογικότητες, με συνελεύσεις γειτονιάς αλλά και ευρύτερα με τον κόσμο του αγώνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα που διεξάγεται σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Έτσι λοιπόν και φέτος καμιά δεκαριά συνάδελφοι, από λεωφορεία, μετρό και ηλεκτρικό, πορευθήκαμε μαζί πίσω από το πανό του Ταξικού Μετώπου που έγραφε « ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ».

Κράτος και κεφάλαιο κινούνται σταθερά στην κατεύθυνση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, χωρίς βέβαια να λείπουν οι ενδοσυστημικοί ανταγωνισμοί. Η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί στην πραγματικότητα μειώνονται, η καταστολή παραμένει βασικό όπλο αντιμετώπισης των αντιδράσεων, ο κοινωνικός κανιβαλισμός προωθείται με κάθε ευκαιρία. Απέναντι σε όλο αυτό τα γραφειοκρατικά σωματεία δεν διεκδικούν απολύτως τίποτα, δίνοντας χώρο και χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, βασιζόμενοι μέχρι στιγμής σε μεγαλοστομίες και υποσχέσεις. Το κυρίαρχο μοντέλο συνδικαλισμού, αυτό της διαμεσολάβησης και της ανάθεσης προσπαθεί να μας πείσει πως το μόνο που μας απομένει είναι η διαχείριση της ήττας μας.

Ενδεικτικό παράδειγμα σε ενδοεταιρικό επίπεδο αποτελεί η στάση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ απέναντι στη διοίκηση. Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις σχετικά με τις στάσεις εργασίας αντιλαμβανόμαστε πως έχουν υπάρξει συναντήσεις και συζητήσεις που ποτέ δεν μάθαμε το περιεχόμενό τους, για αυτό και αυτή η κωδικοποιημένη γραφή. Προφανώς στις ανακοινώσεις τους δεν απευθύνονται σε εμάς, αλλά σε κάποιους άλλους που μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνουν όλα αυτά τα υπονοούμενα. Ενώ αρχικά κάνουν αβάντα στην κυβέρνηση στη συνέχεια «απειλούν» ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν εκ των έσω (τι εννοεί ο ποιητής;;;), άγνωστο βέβαια το πότε, όπως άγνωστοι παραμένουν και οι σκοποί της διοίκησης, ποιοι είναι οι επίλεκτοι που αναφέρουν, σε τι οφείλεται η βιασύνη να «τοποθετηθούμε» κλπ κλπ.

Όσον αφορά τη σημερινή διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, όπως όλες οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ κλπ, διορίζονται και διατηρούνται ή όχι, από το εκάστοτε υπουργείο και κυβέρνηση. Επομένως το γεγονός πως δεν έχουμε αλλαγές στη διοίκηση σημαίνει ότι μια χαρά εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους. Προφανώς το υπουργείο και η κυβέρνηση θεωρούν πως καλώς έγιναν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις, καλώς επιβάλλονται ποινές με κάθε ευκαιρία. Αποδεικνύεται πως είτε «αριστερή» είτε δεξιά η πολιτική διαχείριση οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι οι ίδιες. Για εμάς ρόλος των σωματείων είναι να αγωνίζονται για τα συμφέροντά της εργατικής τάξης, αντιπαρατιθέμενα τόσο με τις διοικήσεις όσο και με την πολιτική εξουσία.

Δυστυχώς βλέπουμε να γενικεύεται μια τάση ανάθεσης των αγώνων και των αναγκών μας. Ενώ ταυτόχρονα είναι προφανές πως για άλλη μια φορά τα Δ.Σ των σωματείων συμμετέχουν σε ένα πάρε δώσε που ουδεμία σχέση έχει με τις ανάγκες μας. Όσο αναθέτουμε τις τύχες μας σε κάποιους άλλους τόσο χαμένοι θα βγαίνουμε. Ας μην επιτρέψουμε σε κανένα να μας χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί. Μόνο μέσα από την οργάνωσή μας και τον αγώνα μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.

 

Ταξικό Μέτωπο

Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Συγκοινωνίες

taxikometopo.wordpress.com

taxikometopo@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s