ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

Posted: Ιουνίου 13, 2017 in Ανακοινώσεις Ταξικού Μετώπου, Uncategorized

Στις 7/4 ένας στρατός από μπάτσους περικύκλωσε και εν τέλει προσήγαγε 22 αγωνιζόμενους, μέλη συνελεύσεων γειτονιάς και τρεις εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, απαγορεύοντας το μοίρασμα ανακοινώσεων υπέρ των ελεύθερων μετακινήσεων και ενάντια στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ένας στρατός που είχε παραταχθεί από το προηγούμενο βράδυ, μετατρέποντας το αμαξοστάσιο σε στρατόπεδο.

Τις επόμενες μέρες μια σειρά συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιών και σωματεία με ανακοινώσεις και μοιράσματα δημοσιοποιήσαμε το γεγονός. Για να απαντήσουμε μάλιστα στην προσπάθεια απομόνωσης των εργαζομένων στις συγκοινωνίες από τον κόσμο του αγώνα πραγματοποιήσαμε στις 15/5 συγκέντρωση και πάλι έξω από το αμαξοστάσιο στου Ρέντη. Όπου και πάλι βρήκαμε απέναντί μας αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μπορεί να μην κατέστειλαν αυτή τη φορά την κινητοποίηση, απέδειξαν όμως πως Υπουργεία και οι διοικήσεις βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία προκειμένου να αποτρέψουν την επαφή των εργαζομένων και όσων αγωνίζονται ενάντια στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες, για να καταστείλουν όποια φωνή εναντίωσης εκφράζεται εντός των συγκοινωνιών.

Οι προσαγωγές και η καταστολή της παρέμβασης χαρακτηρίζονται από την εξαρχής και συστηματική διαστρέβλωση από κανάλια, εφημερίδες, sites, blogs κτλ. Λίγες ώρες μετά την προσαγωγή το παραμύθι που πλασάρεται και επιχειρείται να επιβληθεί ως πραγματικότητα μιλάει για εισβολή, αφήνει υπονοούμενα για καταστροφές ακυρωτικών και συνδέει την παρέμβαση της παρασκευής με το γράψιμο συνθημάτων στο σπίτι του προέδρου του ΟΑΣΑ την προηγούμενη μέρα.

Μια συστηματική διαστρέβλωση που έρχεται να συμπληρώσει τις «σκέψεις» του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τόσκα για σύνδεση των εργαζομένων με επιθέσεις στα ακυρωτικά και στις μπάρες, για πληροφοριοδότες από τα μέσα, για ιδεολογικές σχέσεις των εργαζομένων με συλλογικοποιήσεις που εναντιώνονται στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των μπαρών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραπληροφόρησης και συκοφάντησης των προσαχθέντων και των αγωνιζόμενων γενικότερα είναι το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην καθημερινή στις 28/5. Το άρθρο περιγράφει μια κατάσταση τελείως διαφορετική από την πραγματικότητα. Αναφέρεται σε επ’ αυτοφώρω συλλήψεις την ώρα που ετοιμαζόμασταν να σπάσουμε τα ακυρωτικά και ζητάει την απόλυσή μας γιατί σύμφωνα με τον συντάκτη είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι να μην υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εταιρίας που δουλεύουν.

Αφήνοντας, για την ώρα, ασχολίαστη τη λασπολογία, θα σταθούμε στο θέμα της αντίστασης στους σχεδιασμούς των εταιριών. Επειδή κάποιοι μπορεί να το έχουν ξεχάσει ας τους το θυμήσουμε για άλλη μια φορά. Τα συμφέροντα των εργαζομένων όχι μόνο δεν είναι κοινά αλλά έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των αφεντικών. Έτσι και στην περίπτωσή μας η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Έρχεται σε σύγκρουση με τις ανάγκες της εργατικής τάξης συνολικά.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, της καταστολής εργατικών παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς, στοχοποίησης εργαζομένων και προσπάθεια επιβολής κλίματος εκφοβισμού στο σύνολο των εργαζομένων τα σωματεία του χώρου σφυρίζουν αδιάφορα. Ίσως για τα Δ.Σ των σωματείων τα συμφέροντα των εταιριών και τα δικά τους να ταυτίζονται. Παρόλο που πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικοτήτες συνυπογράψαμε κοινή ανακοίνωση για τα γεγονότα, μια σειρά παρατάξεων στα λεωφορεία πήραν θέση άμεσα (ΕΑΣ – ΟΣΥ και ΕΤΑ – ΕΚΑ, η Ανεξάρτητη Παρέμβαση, Τα κόμματα έξω από την πύλη,η επιτροπή Α/Σ Πειραιά του ΠΑΜΕ), αλλά και κλαδικά και 2βάθμια όργανα κατήγγειλαν την καταστολή και τη στοχοποίηση δηλώνοντας την αλληλεγγύης τους όπως η ΕΛΜΕ Πειραιά και το ΕΚΑ τα Δ.Σ των σωματείων μας αρνούνται να πάρουν θέση.

Συνάδελφοι ας το καταλάβουμε επιτέλους πως αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αν δεν βγούμε μπροστά εμείς οι ίδιοι, αν δεν σταματήσουμε να αδιαφορούμε και να αναθέτουμε την τύχη μας σε κάποιους άλλους θα βιώνουμε όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις.

Συνάδελφοι ας τελειώνουμε με τον στρουθοκαμηλισμό. Οι προσαγωγές και οι στοχοποιήσεις μας αφορούν όλους και όλες. Είναι αυτονόητο καθήκον να στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους και γενικότερα όσους αγωνίζονται όταν δέχονται την καταστολή από την αστυνομία. Όπως πολύ σωστά σχολιάστηκε αργότερα στο αμαξοστάσιο η κινητοποίηση των μπάτσων θύμισε εποχές αρχές ’90. Όπως έκαναν τότε, όπως έκαναν στις 7/4, έτσι θα κάνουν όταν αποφασίσουν ότι ήρθε η ώρα να μας ξεπουλήσουν.

Η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να αντισταθούμε στις επιθέσεις κράτους και αφεντικών. Πρέπει να χτίσουμε κοινότητες αγώνα μέσα στους εργασιακούς μας χώρους. Να χτίσουμε τις δομές και τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να οργανώσουμε τον αγώνα μα;ς στη βάση της ισότητας, της αλληλεγγύης, της αδιαμεσολάβητης και συλλογικής δράσης. Για να ξανακάνουμε το συνδικαλισμό επικίνδυνο και ανατρεπτικό.

ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Πρωτοβουλία εργαζομένων στις συγκοινωνίες – Ταξικό μέτωπο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s