ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Posted: Ιανουαρίου 26, 2018 in Ανακοινώσεις Σωματείων / Εργατικών Συλλογικοτήτων / Πρωτοβουλιών, Ανακοινώσεις Ταξικού Μετώπου

Στις 13/3/18 δικάζονται 2 εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ και ένα πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ ύστερα από απαίτηση του τέως πρύτανη Θ. Φορτσακη. Σύμφωνα με τον ίδιο στις 30/10/14 τον «υποχρέωσαν δια της βίας να παραμείνει στην αίθουσα που θα γινόταν η συνεδρίαση της Συγκλήτου και ότι του αφαίρεσαν το δικαίωμα της ελευθερίας της κίνησης.» Στη βιομηχανία διώξεων εντάσσεται και η δίκη ενός φοιτητή για γεγονότα της ίδιας περιόδου στις 29/3.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η καταγγελία του τότε πρύτανη για γεγονότα που ο ίδιος δημιούργησε αποτελούσε άλλο ένα βήμα στο χτίσιμο της πολιτικής του καριέρας, ο οποίος τελικά «επιβραβεύτηκε» με την εκλογή του ως βουλευτής της ΝΔ. Ταυτόχρονα αποσκοπούσε στο χτύπημα των αγώνων και των απεργιών που διεξήγαγαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ από το 2013 ενάντια στην επιβολή διαθεσιμότητας σε 400 εργαζόμενους και στην εντατικοποίηση της εργασίας τους.

Ο Θ.Φορτσάκης καταγγέλλει τους εργαζόμενους για τη συνδικαλιστική τους δράση ενώ «ξεχνά» την περικύκλωση της πρυτανείας από ΜΑΤ ή το κλείδωμα εργαζομένων εντός του κτιρίου. Τότε το δικαίωμα της ελευθερίας της κίνησης δεν τον αφορούσε και σαν νέος δικτάτορας έδειχνε με το δάχτυλο τον κόσμο του αγώνα κατονομάζοντας τους υπεύθυνους.

Τόσο πρόσφατα όπως τον Απρίλιο του 2017 όσο και παλαιότερα όπως τον Γενάρη του 2013 έχουμε βιώσει ως εργαζόμενοι την καταστολή και τη στοχοποίηση  όταν αγωνιζόμαστε. Το κράτος αδυνατώντας να αντιμετωπίσει με άλλο τρόπο τις αντιδράσεις, τις αντιστάσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών και ευρύτερα των αγωνιστών, τρομοκρατεί, καταστέλλει και ποινικοποιεί.

Εμείς από την πλευρά μας, στεκόμαστε απέναντι στην ποινικοποίηση και τις διώξεις των αγωνιστών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στην επίθεση κράτους και κεφαλαίου, ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

Ταξικό Μέτωπο – Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Συγκοινωνίες

 

ακολουθεί το κείμενο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30
e-mail: sdpekpa@gmail.com

Αθήνα 1 Δεκεμβρίου 2017
http://sdpekpa.blogspot.gr/

​​αρ.πρωτ: 1705

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΕΚΠΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΑΙ ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Θ. ΦΟΡΤΣΑΚΗ

Στις 13 Μαρτίου 2018 δικάζονται στο Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι Αθηνά Αλεξανδρή και Βανέσσα Πεντογάλου, συνάδελφοί μας, και ο Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων στο ΕΑΠ, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ. Κατηγορούνται για παραβίαση των άρθρων 1, 14, 16, 26 παρ. 1α, 27, 45, 51, 53, 79, 325 του Ποινικού Κώδικα, με το σκεπτικό ότι, στις 30/10/2014:

«…από κοινού δρώντας και κατόπιν συναπόφασης με άγνωστα άτομα […] υποχρέωσαν διά της βίας τον Θ. Φορτσάκη να παραμείνει παρά τη θέλησή του, για βραχύ χρονικό διάστημα, εντός της αίθουσας όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου […] καθώς με το σώμα τους έφραζαν την πόρτα […] και στη συνέχεια κλείδωσαν αυτή, εξαναγκάζοντάς τον με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει, ακουσίως, περιορισμένος για βραχύ χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να στερηθεί κατά το χρόνο αυτό, χωρίς τη θέλησή του, την ελευθερία της κίνησης…».

Η υπόθεση ξεκίνησε από τον τέως Πρύτανη του ΕΚΠΑ και νυν βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Θ. Φορτσάκη, ο οποίος ζήτησε τη δίωξη των συναδέλφων μας για γεγονότα που ο ίδιος δημιούργησε σε συνεδρίαση της Συγκλήτου (που, με δική του επιλογή, δεν έγινε) στις 30/10/2014. Γεγονότα που φρόντισε να μεταδοθούν απευθείας στο πανελλήνιο (την ίδια ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης έδινε ζωντανά συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι -εξού και η επιλογή της μέρας προφανώς…), στο πλαίσιο του δικής του παραγωγής σήριαλ «Νόμος και Τάξη». Για να στήσει τελικά την πολιτική του καριέρα πάνω στο δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο κατά τα λοιπά δε σεβάστηκε, πάνω σε σπασμένα κεφάλια φοιτητών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και σε διώξεις εργαζομένων, φοιτητών και διδασκόντων.

Ο Θ. Φορτσάκης δε δίστασε να κατηγορήσει τους συναδέλφους μας, πάντα παρόντες στους αγώνες φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων, σαν υποκινητές “επεισοδίων” δικής του σκηνοθεσίας. Στη δική του λογική, η συνδικαλιστική δράση δεν πρέπει να υπάρχει και όποιος εμπλέκεται σε αυτή, με συνεπή τρόπο, χωρίς να υποκλίνεται σε εργοδοσίες και κυβερνήσεις, πρέπει να οδηγείται στα δικαστήρια.

Θυμίζουμε ότι τα “γεγονότα” της 30ης/10/2014 ακολούθησαν την εβδομάδα που ο Θ. Φορτσάκης αποφάσισε να κλειδώσει τους εργαζόμενους της Πρυτανείας μέσα στο κτήριο, καταπατώντας κάθε έννοια δικαιώματος αλλά και συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, απαγορεύοντας μάλιστα και την είσοδο των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων στο κτήριο. Γεγονός για το οποίο απευθυνθήκαμε στην ΑΔΕΔΥ, στην οποία επίσης δεν επιτράπηκε η είσοδος, και την Επιθεώρηση Εργασίας που εξέδωσε ένα πόρισμα-καταπέλτη για τις συνθήκες επικινδυνότητας για τους εργαζόμενους στο κλειδωμένο κτήριο της Πρυτανείας.

Θυμίζουμε επίσης ότι, τότε, το ΕΚΠΑ λειτουργούσε με 400 εργαζόμενους μείον (σε διαθεσιμότητα). Σταθερά υποχρηματοδοτούμενο, με χίλια δυο προβλήματα. ΕΜΕΙΣ ήμασταν εκείνοι που αγωνιζόμασταν απέναντι σ’ αυτά. Εκείνος δεν έβλεπε την ώρα να φύγει από το ΕΚΠΑ και να κάνει πολιτική καριέρα.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Φορτσάκη ότι, όσο κι αν προσπάθησε να εξορίσει τη συνδικαλιστική δράση και τους αγώνες από το ΕΚΠΑ, δεν το κατάφερε. Του υπενθυμίζουμε ότι οι αγώνες υπάρχουν για να μπαίνει τέρμα στην αυθαιρεσία των αφεντικών, την ύπαρξη της οποίας ο ίδιος περίτρανα απέδειξε.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ στους τρεις συναδέλφους μας και στον τότε φοιτητή του Ιδρύματος Χρήστο Ξαγοράρη, ο οποίος δικάζεται στις 29/3 για γεγονότα της ίδιας περιόδου.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ από τη Διοίκηση του ΕΚΠΑ και τη Σύγκλητο να πάρουν ξεκάθαρα θέση αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δε συντάσσονται με τον κ. Φορτσάκη και τις πρακτικές του.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την παραγωγή διώξεων ενάντια σε κινηματικές πρακτικές. Μέρος της αποτελεί η συνεχιζόμενη ωμή επέμβαση των διωκτικών μηχανισμών στη συνδικαλιστική δράση στο ΕΚΠΑ. Επέμβαση που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Σύλλογός μας βρισκόταν στην κορύφωση μιας πολύμηνης απεργιακής κινητοποίησης πρωτόγνωρης μαχητικότητας, αποφασιστικότητας και αυτενέργειας, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων εκατοντάδων συναδέλφων μας στα Πανεπιστήμια και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα. Συνεχίστηκε σταθερά τα επόμενα χρόνια και συνεχίζεται και μέχρι σήμερα. Η πρακτική αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων κοινωνικών και πολιτικών μας δικαιωμάτων και στοχεύει στην ποινικοποίηση και την καταστολή των αγώνων, στην καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και τη δίωξη του ελεύθερου φρονήματος των εργαζομένων. Πρακτικές αυτού του είδους καταδεικνύουν ότι το κράτος έχει συνέχεια, την οποία δεν αναιρούν οι εναλλαγές σε επίπεδο προσώπων και κομμάτων. Οι διώξεις των αγώνων αποτελούν συστατικό στοιχείο για τη διασφάλιση της σιγής μιας κοινωνίας που έχει φτάσει στο όριο από τις μνημονιακές πολιτικές.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ότι δε θα επιτρέψουμε την ποινικοποίηση των απεργιακών μας αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Υπερασπιζόμαστε σθεναρά και αποφασιστικά το δικαίωμά μας στην ελεύθερη λειτουργία των συλλογικών μας οργάνων.

 

 

ΣΥΣΚΕΨΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΓΕΝΑΡΗ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΕΚΠΑ

 

Την Τετάρτη, 24 Γενάρη, 4.30μ.μ., στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ (Πρυτανεία, αμφ. Δρακόπουλου), καλούμε σε σύσκεψη συλλογικότητες, φορείς και σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και της πανεπιστημιακής κοινότητας, ζητώντας τους παράλληλα να καταδικάσουν την ακραία απόπειρα τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των απεργιακών αγώνων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ωμή παρέμβαση του κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

 Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                          Η Γ.Γραμματέας
Ζαχαρίας Τριγάζης                          Μαρλέν Λογοθέτη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s