Ενάντια στην εκμετάλλευση που προωθεί ο θεσμός της μαθητείας, ενάντια στους επίπλαστους διαχωρισμούς, να χτίσουμε κοινότητες αγώνα όλων όσων εργάζονται στις συγκοινωνίες.

Posted: 8 Φεβρουαρίου, 2018 in Ανακοινώσεις Ταξικού Μετώπου

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με τη διαρκή μείωση προσωπικού και την υποστελέχωση μιας σειράς υπηρεσιών, έχει αυξήσει το φόρτο εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η συνολικότερη αναδιάρθρωση των ΜΜΜ έχει κάνει την κατάσταση ακόμα πιο πιεστική. Σαν λύση από τα αρμόδια υπουργεία., αντί για προσλήψεις προσωπικού, έχει επιλεγεί η μαθητεία. Η χρησιμοποίηση δηλαδή αποφοίτων των ΕΠΑΛ ως φθηνό και προσωρινό προσωπικό, χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα. Το υπουργείο συγκοινωνιών μαζί με το υπουργείο παιδείας βρήκαν τον τρόπο να έχουν κακοπληρωμένους εργαζόμενους πριν καλά καλά τελειώσουν το σχολείο.

Έχοντας την ευκαιρία να ανταλλάξουμε λίγες σκόρπιες κουβέντες με ορισμένους και ορισμένες από τα παιδιά που έχουν προσληφθεί με το θεσμό της μαθητείας, μάθαμε για συναδέλφους που δουλεύουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετικούς μισθούς, με διαφορετικά δικαιώματα. Συναδέλφισσες εκδότριες εισιτηρίων που αποτελούν μόνιμα το συμπλήρωμα στα κενά των υπηρεσιών, συνάδελφους και συναδέλφισσες που πληρώνονται περίπου 300 ευρώ το μήνα και χωρίς να δικαιούνται όσα προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Έχουμε τοποθετηθεί πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν για το πώς η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το κλείσιμο των μπαρών, συμπυκνώνει την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση και προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών. Η χρήση της μαθητείας και η επακόλουθη εκμετάλλευση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ αποτελεί ένα μόνο αλλά εξαιρετικά ξεκάθαρο παράδειγμα του εργασιακού μέλλοντος που θέλουν να επιβάλλουν το κράτος και τα αφεντικά.

Όσον αφορά τα σωματεία και το σύνολο των εργαζομένων στις συγκοινωνίες θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με όσους και όσες προσλαμβάνονται ως μαθητευόμενοι/ες. Να τους ενημερώσουμε για όλα όσα δικαιούμαστε και να αγωνιστούμε πλάι τους προκειμένου να τα κερδίσουν και αυτοί. Να εναντιωθούμε στον καλλιεργούμενο κανιβαλισμό, που οδηγεί ορισμένους συναδέλφους να βλέπουν τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ σαν την ευκαιρία τους να μειώσουν το φόρτο εργασίας τους, αδιαφορώντας για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν, αδιαφορώντας επί της ουσίας για το μέλλον που αφορά όλους μας.

Ο θεσμός της μαθητείας, δεν είναι τίποτε άλλο από μία ακόμα προσπάθεια του κράτους και των αφεντικών να μειώσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς μας, να μας αφαιρέσουν κατακτήσεις. Θέλουν να μας έχουν κακοπληρωμένους, χωρίς δικαιώματα, επισφαλείς και υποταγμένους. Σε αυτή τη συνθήκη η απάντηση θα πρέπει να είναι μαχητική και ενωτική. Όσο προσπαθούν να μας διασπάσουν να απαντήσουμε με κοινούς αγώνες. Αγωνιζόμενοι μαζί με τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ για την ικανοποίηση των αναγκών τους, να αντισταθούμε στην επιβολή επισφαλών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Ενάντια στις φιέστες τους και την εργασιακή ειρήνη. Μαχητικός συνδικαλισμός βάσης, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε αμαξοστάσιο.

Ταξικό Μέτωπο – Πρωτοβουλία εργαζομένων στις συγκοινωνίες

taxikometopo.wordpress.com

taxikometopo@espiv.net

Σχολιάστε