Να υπερασπιστούμε την υγεία μας και τα συμφέροντά μας. Να αντισταθούμε στην εργοδοτική τρομοκρατία και τον κρατικό ολοκληρωτισμό.

Posted: 20 Μαρτίου, 2020 in Ανακοινώσεις Ταξικού Μετώπου

Στη συνθήκη κρίσης που δημιουργείται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι απαιτήσεις για αντίσταση στην υποτίμηση της ζωής μας και στους κινδύνους που δημιουργούνται γίνονται ακόμα μεγαλύτερες. Προφανώς πρώτο μέλημα όλων μας στην παρούσα φάση είναι η προσαρμογή σε μια κατάσταση φόβου και ανασφάλειας. Όμως θα πρέπει διαρκώς να αναλογιζόμαστε ποιοι φέρουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε εμείς.

Η επίθεση εναντίων των αγωνιζόμενων, των εργαζομένων, των φτωχών και των περιθωριοποιημένων εντείνεται διαρκώς. Οι τραγικές συνέπειες του κορονοϊού δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές εάν δεν λάβουμε υπόψη τη διαρκή μείωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη διάλυση και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η επιδίωξη κέρδους και όχι η κάλυψη κοινωνικών αναγκών είναι η αιτία που το σύστημα υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έστω στοιχειωδώς τις απαιτήσεις που δημιουργεί μια κατάσταση πανδημίας.

Για κράτος και αφεντικά ήμασταν, ήμαστε και θα ήμαστε αναλώσιμοι. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να είναι διαχειρίσιμο το νούμερο των νεκρών. Γιατί γνωρίζουν, όπως γνωρίζουμε και εμείς, ότι οι νεκροί για άλλη μία φορά θα ανήκουν στην τάξη μας, η πλειοψηφία άλλωστε αυτών που πεθαίνουν, εδώ και χρόνια από ιάσιμες ασθένειες είναι οι εργάτες, οι φτωχοί, οι κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου. Γιατί οι άλλοι, οι πλούσιοι, οι επιχειρηματίες, τα κυβερνητικά στελέχη, οι άριστοι αυτού του κόσμου, έχουν τα μέσα να προστατευθούν και να θεραπευθούν.

Μπορεί να μας ανακοινώθηκε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά μπήκαμε σε μια νέα εποχή όπου η εργασιακή ανασφάλεια και η αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών συμπληρώνονται από το φόβο που προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Ήδη οι απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία, η ελαστική και αδήλωτη εργασία γίνονται ο επίσημος κανόνας. Ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις για τους εργοδότες, επιδόματα ψίχουλα και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Όποιος διαβάσει τις παροχές της κυβέρνησης θα αντιληφθεί ότι εκτός από ένα επίδομα προς εργαζομένους, όπου καλύπτει υποχρεώσεις των εργοδοτών, δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στα μέσα προστασίας και στις υποχρεώσεις των εργοδοτών για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Όταν πρόκειται να χρεωθούν οι επιχειρηματίες η κινητοποίηση για να μην εξαπλωθεί ο ιός πάει περίπατο.

Ως εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες βιώνουμε από πρώτο χέρι την ανασφάλεια, τα ελλειπή μέτρα προστασίας, την αδιαφορία υπουργείων και διοικήσεων. Οι χώροι εργασίας μας αποτελούν τον πιο πρόσφορο χώρο εξάπλωσης του ιού και εμείς αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε για γάντια, να παρακαλάμε για μία μάσκα, να ψάχνουμε για αντισηπτικά. Οι καμπίνες των οδηγών λεωφορείων «προστατεύονται» από ταινίες αποκλεισμού, οι υπεύθυνοι σταθμού στο μετρό βρίσκονται σε καραντίνα μέσα στο γραφείο τους ενώ οι εκδότες παίζουν στο λαχείο πόσες βάρδιες χρειάζονται για να κολλήσουν τον ιό.

Δεν χρειαζόταν να φτάσουμε ως εδώ για να καταλάβουμε ότι η διοίκηση και το υπουργείο δεν θα λάβει μέτρα παρά μόνο όταν είναι αργά. Είναι δική μας ευθύνη να πιέσουμε ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας. Να απαιτήσουμε την κάλυψη των ελλείψεων και τη λειτουργία των ΜΜΜ εάν και εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Να αντικρούσουμε τα ψεύδη των διοικήσεων και των υπουργείων για δήθεν παροχή μέσων προστασίας. Να πιέσουμε για επαναπροσδιορισμό των διαδικασιών λειτουργίας σύμφωνα με τις νέες συνθήκες.

Να υπερασπιστούμε την υγεία και την αξιοπρέπειά μας. Να στηρίξουμε τους άστεγους που δεν μπορούν “να μείνουν σπίτι”, τους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι έτσι κι αλλιώς εγκλωβισμένοι και χωρίς καμία προστασία, τους φυλακισμένους, τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι, όλους και όλες που υφίστανται τις συνέπειες ενός δολοφονικού συστήματος. Να σταθούμε συλλογικά δίπλα δίπλα, να αποτρέψουμε τον κανιβαλισμό, να αντισταθούμε στον ατομικισμό, να  προτάξουμε τη συλλογική συνείδηση της τάξης των εκμεταλλευομένων.

Ταξικό Μέτωπο – Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες

taxikometopo@espiv.net

taxikometopo.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s