Ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό, διεθνιστική και ταξική αλληλεγγύη

Posted: 4 Σεπτεμβρίου, 2020 in Ανακοινώσεις Ταξικού Μετώπου
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.
Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες μα ούτε βήμα πίσω.
Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων

Τάσος Λειβαδίτης – Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

Ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό, διεθνιστική και ταξική αλληλεγγύη

Τα τελευταία χρόνια ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος, από τη βουλή και τις δηλώσεις πολιτικών μέχρι τα ΜΜΕ και τα social media, προωθεί συνειδητά και σταθερά μία φιλοπόλεμη και επιθετική ρητορική σχετικά με τα συμφέροντα που διακυβεύονται στο Αιγαίο. Η συμφωνίες για τις ΑΟΖ έχουν γίνει το αφήγημα προώθησης του εθνικισμού. Κόμματα της Δεξιάς και της Αριστεράς συμφωνούν για την ανάγκη αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Για άλλη μία φορά ο εθνικισμός αποτελεί το βασικό εργαλείο αποπροσανατολισμού των εκμεταλλευόμενων από τους πραγματικούς τους εχθρούς και συστράτευσής τους στα συμφέροντα κρατών και αφεντικών. Κάθε τόσο και λιγάκι -ιδίως από το 1974- βιώνουμε την αναζωπύρωση διαφόρων Ελληνοτουρκικών κρίσεων, πού επικοινωνιακά τουλάχιστον προσεγγίζουν ως και το επίπεδο της επικείμενης συρράξεως. Τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε. «ντύνονται στα χακί» σαν τον Καμμένο πού κατά τα άλλα λοιδορούν, αρχίζουν να παρελαύνουν από τα μικρόφωνα διάφοροι εθνοκάπηλοι «ειδήμονες», «αναλυτές», «διεθνολόγοι», απόστρατοι και το κακό συναπάντημα.

Με μεγάλη ευκολία πλέον δημοσιεύονται ειδήσεις που μιλάνε για στρατιωτικές ασκήσεις, αντιπαραθέσεις, εμπλοκές. Η αίσθηση του πολέμου γίνεται όλο και πιο οικεία, όλο και πιο κοντινή. Όλοι όσοι φαντασιώνονται πολέμους, τανκς να προελαύνουν, ναυμαχίες και αερομαχίες, όλοι όσοι κλείνουν τα μάτια στη βία των αφεντικών και του κράτους θα πρέπει να θυμούνται καλά ότι ο πόλεμος που μας πλησιάζει δεν υπόσχεται τίποτε λιγότερο από νεκρούς. Ο πατέρας τους, ο γιος, ο αδερφός, ο φίλος θα είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Οι πόλεις και τα χωριά τους θα είναι αυτά που θα καταστραφούν.

Στους πολέμους των καπιταλιστών είμαστε όλοι χαμένοι, δεν υπάρχουν νικητές. Ας δούμε τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ελλάδα. Ας τους παρατηρήσουμε, ας τους ακούσουμε, ας τους μιλήσουμε, για να θυμηθούμε αυτά που φαίνεται να έχουμε ξεχάσει. Να θυμηθούμε τη δυστυχία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που φέρνει ο πόλεμος. Η παγκόσμια εργατιά δεν έχει απολύτως τίποτε να κερδίσει από τους διακρατικούς πολέμους, παρά μόνο να δει την ανισοκατανομή πλούτου να οξύνεται. Δεν υπάρχει καμία ενότητα μεταξύ καταπιεσμένων και εκμεταλλευτών. Είναι εγκληματικό σφάλμα να αποδυναμώνονται και να απονευρώνονται οι ταξικοί αγώνες στο όνομα της “εθνικής ενότητας”.

Απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, απέναντι στον εθνικιστικό και πολεμικό παροξυσμό, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα συμφέροντά μας και οι ανάγκες δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των κρατών και των αφεντικών. Οι μειώσεις μισθών, η εντατικοποίηση της εργασίας μας, η ανασφάλεια, η ανεργία έχουν υπαίτιους τα ντόπια και ξένα αφεντικά, τους εκάστοτε πολιτικούς διαχειριστές. Απέναντι σε αυτούς θα πρέπει να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε.

Απέναντι στη διάχυση του εθνικισμού αποτελεί μονόδρομο η συνεργασία μεταξύ των λαών, οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα και Τουρκία καλούμαστε να βρούμε κοινό βηματισμό, να σταθούμε από κοινού ενάντια σε αυτούς που μας καταπιέζουν και μας εκμεταλλεύονται, ενάντια σε αυτούς που μας προορίζουν κρέας για τα κανόνια τους.

Ούτε εθνικός, ούτε θρησκευτικός…

…ο δικός μας πόλεμος είναι ταξικός.

Gülümsersin gözlerinin altın ışıltılı derinliklerinden
Kendi dünyamızdayız
En güzel deniz
Henüz gidilmemiş olanıdır
En güzel çocuk
Henüz büyümedi
En güzel günlerimiz
Henüz yaşamadıklarımız
Ve sana söylemek istediğim en güzel söz
Henüz söylememiş olduğum sözdür
Ναζίμ Χικμέτ – Η πιο όμορφη θάλασσα

Ταξικό Μέτωπο – Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες

taxikometopo@espiv.net | taxikometopo.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s