Ποιοι ειμαστε

Εδώ και χρόνια παρεμβαίνουμε με το λόγο και τη δράση μας τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Παρότι ο χαρακτήρας του σχήματος δεν έχει αλλάξει κρίνουμε πως χρειάζεται να επανατοποθετηθούμε σχετικά με το ποιοί είμαστε ως σχήμα. Από τη μία η αλλαγή προσώπων καθιστά σημαντικό να επικαιροποιηθεί όχι μόνο προς τα έξω αλλά και στο εσωτερικό μας τι είναι το Ταξικό Μέτωπο, πως λειτουργεί και που στοχεύει. Από την άλλη είναι πάντα επίκαιρο και χρήσιμο για εμάς να θέτουμε στην κρίση των συναδέλφων τα προτάγματα και τη δράση μας.
Είμαστε λοιπόν, μια ομάδα εργαζομένων με σημείο αναφοράς πως εργαζόμαστε στους χώρους των συγκοινωνιών. Αρχικά μπορεί να ξεκινήσαμε με αναφορά το Μετρό, πλέον όμως και με τις θέσεις εργασίας μας να έχουν αλλάξει αρκετά, η στόχευσή μας διευρύνεται και πλέον επιδιώκουμε να αποτελέσει το Ταξικό Μέτωπο μια πρωτοβουλία που θα συσπειρώνει εργαζόμενους από όλο το φάσμα των συγκοινωνιών. Αυτό που μας ένωσε και συνεχίζει να μας ενώνει είναι το γεγονός πως πέρα από τη συναδελφική ή προσωπική μας σχέση, συμμετέχουμε από κοινού στους καθημερινούς κοινωνικούς – ταξικούς αγώνες. Μια συνθήκη που μας επέτρεψε να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς και να αντιληφθούμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ πιο σημαντικά από αυτά που μας χωρίζουν. Είμαστε λοιπόν μια ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στους ΧΩΡΟΥΣ των ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Το ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είναι ένα σχήμα που μέσω αυτού εκφράζονται οι ανησυχίες, οι γνώμες και οι προτάσεις ατόμων, που μπορεί να μην έχουμε κοινή ιδεολογική αφετηρία έχουμε όμως κοινή αντίληψη για το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες ζωής μας αλλά και τι θέση παίρνουμε στα στρατόπεδα του ταξικού πολέμου.
Κινητοποιούμαστε από την ταξική μας συνείδηση και από αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα, η αλληλεγγύη για μια κοινωνία όπου στόχο έχει το ευ ζην για όλους και όχι μια απλή επιβίωση αποξενωμένων από την ίδια την φύση τους ανθρώπων, για μια κοινωνία όπου το άτομο δεν θα καταδυναστεύεται από αυταρχικούς θεσμούς όπως το κράτος, δεν θα γίνεται σκλάβος των ίδιων των δημιουργημάτων του όπως το χρήμα, αλλά η συμβίωση, η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια θα δημιουργούν ένα θεμέλιο κατάλληλο για την ποιοτική εξέλιξη του ανθρώπου, σε μια κοινωνία όπου η ελευθερία θα αποτελεί προϋπόθεση της ισότητας και η ισότητα προϋπόθεση της ελευθερίας.
Στόχος μας είναι να είμαστε συνεπείς πρώτα από όλα απέναντι στους εαυτούς μας και στις ιδέες μας. Η δομή και η λειτουργία της πρωτοβουλίας μας είναι οριζόντια και αντιιεραρχική οι αποφάσεις λαμβάνονται όχι με ομοφωνία ή πλειοψηφία αλλά με όρους συνδιαμόρφωσης και συναίνεσης, ποτέ κανείς δεν αποφασίζει μόνος του ενώ οι ευθύνες βαρύνουν όλους εξίσου. Προσπαθούμε μέσα από τις ανακοινώσεις να αναδείξουμε ζητήματα τα οποία θάβονται και να αφυπνίσουμε συναδέλφους, να δείξουμε ότι υπάρχουν και άλλες αναγνώσεις αλλά και προοπτικές της κατάστασης. Συμμετέχουμε σε σχήματα με άλλες πρωτοβουλίες και σωματεία βάσης για ένα συνδικαλισμό μαχητικό από τα κάτω που εκφράζει πραγματικά τις ανάγκες των εργαζόμενων και όχι μια ελίτ συνδικαλιστική- κομματική. Δεν θεωρούμε ότι κατέχουμε κάποιο είδος ανώτερης γνώσης, δεν θεωρούμε ότι είναι αλάνθαστη η δράση και η πρακτική μας και πως όλοι θα έπρεπε να την υιοθετήσουν, αντίθετα πιστεύουμε ότι η συμβίωση και η συνεργασία διαφορετικών ομάδων και πρωτοβουλιών είναι ιδιαίτερα γόνιμη εάν γίνεται με ειλικρινείς όρους συνεργασίας και ελευθερίας. Ακόμα και αν σε μερικούς η δράση μας δε λέει πολλά, εντούτοις αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μέσω αυτής τόσο να προπαγανδίσουμε όσο και να εφαρ­μόζουμε στην πράξη τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές μας, απορρίπτοντας την ίδια στιγμή τις καπιταλιστι­κές αξίες του ανταγωνισμού και της επικράτησης του ισχυρότερου, αυτής της δήθεν αξιοκρατίας του καπιταλισμού. Όπως ασκούμε κριτική έτσι και την δεχόμαστε, αρκεί να είναι συγκεκριμένη, χωρίς υπονο­ούμενα, ενυπόγραφα ή μη. Θεωρούμε ότι ο συνδικαλισμός της διαμεσο­λάβησης πνέει τα λοίσθια και όσα προνόμια του είχαν παραχωρήσει κεφάλαιο και κράτος, τώρα τα παίρνουν πίσω καθώς έχουν εξαπολύσει απέναντι στην εργατική τάξη μια εξαιρετικά βίαιη επίθεση. Την συνδιαλλαγή και τα παζάρια μεταξύ κεφαλαίου και διαμεσολαβητικού συνδικαλισμού πλέον έχει αντικαταστήσει η βία ενός αστυνομικού κράτους και όσο δεν ριζοσπαστικοποιείται ο εργατικός συνδικαλισμός η απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε θα φαντάζει ανέφικτη. Η γρα­φει­οκρατική οργάνωση και η λογική της ανάθεσης όλων των κινήσεων, πολλές φο­ρές άνευ όρων, στους συνδικαλιστές όχι μόνο αποτελούν παράγοντες περιορισμού της εργατικής δυναμικής αλλά πλέον και σε εποχή γενικευμένης κρίσης του συστήματος, αποδεικνύονται εξαιρετικά ανεπαρκείς.
Για αυτό και εμείς προτάσσουμε την πραγματοποίηση τακτικών Γενικών Συνελεύσεων με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του ρόλου τους. Μόνο μέσα από διαδικασίες ανοιχτές και αντιεραρχικές όπως, μπορεί να είναι μια Γενική Συνέλευση θα ενισχυθούν η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη, όροι απαραίτητοι για να μπορέσουμε να αγωνι­στούμε στις δύσκολες εποχές που έρχονται.
Είναι σαφές λοιπόν πως οι υπάρχοντες θεσμοί δεν μας εκφράζουν. Στεκόμαστε ενάντια στις πρακτικές που ακολουθούν οι εργατοπατέρες, στις γραφειοκρατικές δομές και στην ανάθεση των αναγκών μας. Για αυτούς ακριβώς τους λό­γους δεν μας απασχολεί η συμμετοχή μας στις εκλογές για Δ.Σ. καθώς θεωρούμε πως η σύγ­κρουση με κράτος και αφεντικά μπορεί να αποκτήσει προοπτική νίκης μόνο όταν ο αγώνας είναι οργανωμένος από τα κάτω με τη συμμετοχή του συνόλου των εργατών και με κύρια χαρακτη­ριστικά την αυτοοργανωμένη και αδιαμεσολάβη­τη δράση. Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε απέναντι και χωρίς καμία διάθεση διαλόγου και συνδιαλλαγής με κάθε έναν στην ιεραρχία της εταιρίας που σαν ρόλο έχει την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Προσπαθούμε πέρα από τις ανακοινώσεις μας είτε με παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας είτε με τη συμμετοχή μας σε συγκεντρώσεις και πορείες να εφαρμόσουμε στην πράξη τις απόψεις μας σχετικά με την ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης των αγώνων. Τασσόμαστε εχθρικά, με κάθε δυνατό τρόπο σε λογικές διαχωρισμού (π.χ. ντόπιοι και ξένοι εργάτες, ιδιωτικοί – δημόσιοι υπάλληλοι), οι οποίοι χρησιμοποιούνται από την κυρίαρχη τάξη προκειμένου να μας εκμεταλλεύεται ακόμα περισσότερο. Τέτοιου είδους λογικές όχι μόνο οδηγούν σε αδιέξοδο τους επιμέρους αγώνες που δίνονται ή θα δοθούν, αλλά εγκλωβίζουν επίσης και την προοπτική να ξεπεραστούν ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και η κοινωνική ιεραρχία. Επιπλέον και με δεδομένες τις δυνατότητες μας επιδι­ώκουμε να αποτελούμε μια ζωντανή πρωτοβουλία, ένα αγκάθι απέναντι τόσο στην εργοδοσία όσο και στον γραφειοκρατικό-διαμεσολαβητικό συνδικαλισμό αλλά και να τσιγκλάμε μια, νωθρή μερικές φορές, βάση εργαζομένων που δεν συνειδητοποιεί την δύναμη της. Σε μια περίοδο όπου ο ταξικός πόλεμος κλιμακώνεται επιδιώκουμε να συνδέσουμε κάθε «μερική» εργατική διεκδίκηση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντεπίθεσης απέναντι στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Δεν περιμένουμε κανέναν ηγέτη ή επαναστατική πρωτοπορία να μας οργανώσει αυτοοργανωνόμαστε, συνεργαζόμαστε, καλλιεργούμε την ταξική μας συνείδηση.

Σχόλια
 1. Ο/Η ΠΑΝ λέει:

  ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΝΕΒΑΣΤΕΤΟ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟ ΣΑΣ SITE!EΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ GIA ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

  Ερώτηση στη Βουλή για απόλυση δημοσίου υπαλλήλου για πολιτικούς λόγους‏….

  Ερωτηση στη Βουλη για απολυση δημοσιου υπαλληλου για πολιτικους λογους απο το Κτηματολογιο ΑΕ
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ
  -ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΙΧ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ-
  Απόλυση υπαλλήλου από την Κτηματολόγιο Α.Ε.»
  ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  ΕΡΩΤΗΣΗ
  17.03.2011
  Προς τους κ.κ. Υπουργούς
  – Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και
  – Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  ΘΕΜΑ: «Απόλυση υπαλλήλου από την Κτηματολόγιο Α.Ε.»
  Απαντώντας στην με αρ. πρωτ. 8885/11.01.11 ερώτηση μου, σχετικά με την απόλυση υπαλλήλου αορίστου χρόνου από την εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε., μας μεταβιβάσατε σχετικό έγγραφο από την Κτηματολόγιο Α.Ε. Στο έγγραφο λοιπόν, που υπογράφεται από τον προέδρο του Κτηματολογίου Α.Ε. κ. Αρβανίτη, αναφέρεται πως…
  «ανατέθηκαν σε αυτόν διαφορετικά καθήκοντα από αυτά του γεωγράφου (σημειώνουμε εδώ πως ο εν λόγω υπάλληλος προσελήφθη ως γεωγράφος Π.Ε.) και ουδέποτε αντέδρασε, αρνήθηκε ή διατύπωσε εγγράφως τουλάχιστον επιφυλάξεις ως προς την εκτέλεση της ανατεθείσας εργασίας…ενώ κρίθηκε μη ικανοποιητική η απόδοση του λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα του και τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί και έτσι η εταιρεία προέβη σε διακοπή της σύμβασης εργασίας…», καθώς και πως «…ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν αξιοποιήθηκε ως γεωγράφος διότι στην εταιρεία δεν υπάρχει τέτοια θέση εργασίας ούτε προβλέπεται στο οργανόγραμμα της…».
  Ωστόσο ακριβώς στο ίδιο απαντητικό έγγραφο αναφέρεται πως «… ο αναφερόμενος στην ερώτηση πρώην υπάλληλος της εταιρείας κ. Π. Ξηρουχάκης, προσελήφθη στην εταιρεία …με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και με δοκιμαστική περίοδο ενός χρόνου ως γεωγράφος». Στην εισήγηση της απόλυσης του από το Κτηματολόγιο Α.Ε. αναφέρεται (από την προϊσταμένη του) πως ο κ. Ξηρουχάκης έχει δηλώσει αδυναμία εργασίας σε άλλα, πλην των Αθηνών, γραφεία Κτηματογράφησης λόγω μη διάθεσης ιδιωτικού μέσου μετακίνησης.Επίσης έτερος προϊστάμενος του στην εισήγηση για απόλυση, αναφερόταν στο ότι ο Π. Ξηρουχάκης διαμαρτύρονταν για την εργασία του σε Γραφεία Κτηματογράφησης σαν ΔΕ (υποτίμηση του σαν επιστήμονα) και για τη μη αξιοποίηση του με βάση τα προσόντα και τις σπουδές του. Στην απάντηση του Αρβανίτη στο έγγραφο που μας μεταβιβάζεται φαίνεται ότι ο πρόεδρος του Κτηματολογίου αγνοεί την εισήγηση απόλυσης που ο ίδιος υπέγραψε. Ή απλά ψεύδεται. Ο απολυμένος εργαζόμενος στην Κτηματολόγιο Α.Ε., Π. Ξηρουχάκης, θεωρεί πως ουσιαστικά απολύθηκε επειδή προασπιζόταν τα εργασιακά του δικαιώματα και ότι η απόλυση του έχει πολιτική χροιά , καθώς δεν εντάσσεται σε κομματικούς χώρους. Επίσης, είναι εύλογη η απορία του πως ενώ στο κτηματολόγιο εργάζονται απόφοιτοι λυκείου σε υψηλές θέσεις που απαιτούν κατοχή πτυχίου, αλλά και αρκετοί γεωγράφοι, ο ίδιος που παρουσιάζει στις αρχές απριλίου Διδακτορικό αναγκαζόταν από τη διοίκηση να εργάζεται σαν απόφοιτος λυκείου(ΔΕ).
  Συμπερασματικά, δεν δίδεται ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με τη μη αξιοποίηση του ως υπαλλήλου σε σχετική με τα προσόντα του θέση ενώ είχε προσληφθεί ως γεωγράφος.
  Γιατί αυτή η διαφορετική μεταχείριση;
  Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
  Πώς θα αντιμετωπιστεί η αδικία που έχει γίνει εις βάρος του συγκεκριμένου υπαλλήλου;
  Ο ερωτών Βουλευτής
  Κριτσωτάκης Μιχάλης

  • Ο/Η mesepo λέει:

   Καλησπέρα και συγνώμη για την καθυστέρηση, Γενικώς προσπαθούμε τα άρθρα που ανεβάζουμε εκτός από την ενημέρωση να προωθούν πιο κινηματικές διαδικασίες από την επερώτηση ενός βουλευτή στη βουλή, παρόλα αυτά ώς σχόλιο δεν υπάρχει καποιο πρόβλημα να υπάρχει, απλώς αν δεν σου κάνει κόπο στείλτο στο αντίστοιχο άρθρο ώστε να έχει και περισσότερη αξία, ευχαριστούμε

 2. Ο/Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ λέει:

  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
  Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των εργαζόμενων στο Δήμο Βύρωνα και τα Νομικά Πρόσωπα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ αφού ο Δήμος Βύρωνα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στα οικονομικά χρέη ( 169 % των εσόδων του).
  Η πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια στο Δήμο με ευθύνη των δημοτικών αρχών ΡΟΓΚΑΚΟΥ και ΧΑΡΔΑΛΙΑ –κακοδιαχείριση, σπατάλη, κακοδιοίκηση, ρουσφέτια, αδιαφάνεια, μαύρη εργασία, κλπ, σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης , τα προβλήματα που δημιουργεί ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ κ.λπ., οδήγησαν το Δήμο στην υπερχρέωση και στο χείλος της χρεωκοπίας. Κυβέρνηση και Δήμαρχοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία σε μια αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική.
  Θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι δημότες, που βλέπουνε τις υπηρεσίες του Δήμου να υποβαθμίζονται μέρα με την ημέρα και οι εργαζόμενοι στο Δήμο.
  Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί δραματικά εάν ο Δήμος μπει σε καθεστώς επιτήρησης.
  Ο Δήμαρχος Βύρωνα συνεχίζει την επικοινωνιακή του προσπάθεια για να βγάλει από πάνω του τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχει για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος . Αυτή την φορά δεν μπορεί να πείσει κανέναν πλέον γιατί τα ίδια τα γεγονότα τον διαψεύδουν.
  Ήδη οι εργαζόμενοι στα ΚΑΠΗ παραμένουν απλήρωτοι και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους απαιτώντας τον μισθό τους. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου αποφάσισαν να απέχουν από την υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο 7 – 8 Μαΐου απαιτώντας από την Δημοτική Αρχή να πληρωθούν την υπερωριακή απασχόληση τεσσάρων μηνών. Επίσης ζητάνε από τη Δημοτική Αρχή να τους διαβεβαιώσει εάν θα πληρώνεται η εργασία τους τα Σαββατοκύριακα μετά τις ανακοινώσεις για τα οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος.
  Οι εργαζόμενοι στο Δήμο συναισθανόμενοι τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος, θα αγωνιστούν για να μη διαλυθεί ο Δήμος, οι υπηρεσίες του και να διασφαλίσουν την εργασία τους και τα δικαιώματα τους .
  6 Μάη 2011

 3. Ο/Η Αντι λέει:

  Ο απολυθεν εκ του κτηματολογίου απελύθει δια πολιτικούς λόγους… Βλέπε «blue boy»… Οι πρασινοφρουροι κάνανε τη «δουλειά» τους… Έτσι είναι αυτα, μια οι μεν μια οι δε, σαν την τραμπαλα…
  Κάτω το κράτος των βολεμενων! Ο αγώνας όλων μας τώρα αρχιζει!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s